23948sdkhjf

T-banetragedin onödig

Tragedin där en man ramlar ner på T-banespåret, blir rånad och därefter påkörd har upprört många. Men det finns teknik som kan stoppa sådana olycker enligt företaget som kan leverera den.
Många blev upprörda av videofilmen som visar hur en person rånar en hjälplös man som trillat ner på T-banespåret på en station i Stockholms tunnelbana istället för att hjälpa till. Spårrånaren lämnar den medvetslöse mannen på spåret utan att ens tala om för spärrvakten att någon låg där. Men faktum är att även utan rånarens totala nonchalans så hade mannen på spåret ändå ramlat ner och blivit påkörd. En tragedi som var tillsynes oundviklig. Men det finns en lösning, enligt företaget Mindmancer.

Hade detta alltså kunnat förhindrats?
– Ja, vi har idag teknologin som automatiskt hade upptäckt att en person var på spåret och kunnat meddela både grindvakten och det närmast ankommande tåget direkt efter att den här mannen trillade ner. Då hade tunnelbaneföraren kunnat bromsa in långt före stationen, grindvakten hade kunnat rusa ner för att hjälpa Johnny och under tiden hade ambulans och polis kallats till platsen, säger Johnny Berlic , vd på Mindmancer.

Det pratas mycket i medierna nu om hur bra det är att det finns övervakningskameror så att man kan utreda vad som hänt och få fast en förbrytare. Är inte det bra med kamerorna?
– Det stämmer att man kan utreda vad som har hänt men detta stoppar inte saker när de händer. Det riktigt tragiska här är inte rånet utan att mannen på spåret blev allvarligt skadad. SL:s kamerasystem som nu används för att försöka hitta och straffa spårrånaren kan enkelt göras intelligent. Då skulle vi upptäcka och larmar så fort någon är på spåret. Med våra system skulle mannen på spåret i dag ha en ordentlig huvudvärk men i övrigt vara okej. Låt oss inte vänta utan använd tillgänglig svensk teknologi för att undvika nästa tragedi, säger Johnny Berlic.

Fotnot. En man som misstänks vara den så kallade spårrånaren sitter sedan i helgen anhållen hos polisen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063