23948sdkhjf

Herta Müller till Nobelmuseet

I Nobelmuseets nya höstutställning Livets kalla smycke presenteras 2009 års Nobelpristagare i litteratur, Herta Müller. Utställningen berättar bland annat om hennes liv och författarskap.
Eftersom Herta Müller skrivit mycket om den tyskspråkiga minoritetens vardag i Rumänien under den kommunistiska regimen så kommer utställningen även att fokusera på det. Nobelmuseet finns på Stortorget 2 i Gamla stan i Stockholm, en litet knepig adress för bussturism men det går relativt lätt att släppa av och hämta upp bussturisterna vid närbelägna Slottsbacken.

– Utställningen är framtagen av Literaturhaus München i samarbete med Herta Müller. Det är extra roligt att få visa en utställning som en Nobelpris-tagare själv varit med och producerat, säger Anna Busch , utställningsproducent på Nobelmuseet.

I utställningen visas ett stort antal dokument, bilder och filmklipp från Müllers liv och de litterära kretsar hon rörde sig i. Där visas också ett antal originalmanuskript till hennes böcker och prov på den poesi hon skapat av bokstäver och bilder klippta ur tidningar och magasin. Som ett band genom utställningen sträcker sig dokumenten från Herta Müllers akt hos den rumänska säkerhetspolisen Securitate.

Nobelpristagaren Herta Müller är författare till ett tjugotal böcker, varav tio har översatts till svenska. I höst är hon aktuell med essäsamlingen Alltid samma snö och alltid samma farbror (översättare Karin Löfdahl).

Nobelmuseet presenteras Nobelpristagarna och deras insatser, men även själva priset och Alfred Nobels arbete. Museets uppdrag är att vara framåtblickande och fånga upp Nobelpristagarnas fortsatta arbete och den samtida forskningen inom Nobelprisrelaterade ämnesområden. Nobelmuseet finns på Stortorget 2, Gamla stan, Stockholm.

Utställningen Livets kalla smycke öppnar den 5 oktober 2012 och visas till den 27 januari 2013. Den 20 november kl 18 medverkar Herta Müller och översättaren Ernst Wichner i ett program om tyskspråkig litteratur från Rumänien. Kvällen är ett samarbete mellan Nobelmuseet och Rumänska kulturinstitutet. Samtalet sker på tyska och tolkas till svenska. Fri entré, begränsat antal platser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11