23948sdkhjf

Spårvagnsorder till Belgien

Bombardier Transportation har fått en order från Flanderns transportoperatör De Lijn på 48 Bombardier Flexity 2 spårvagnar för städerna Gent och Antwerpen. Kontrakten är värt 129 miljoner euro.
Förutom de 129 miljoner euro den nu aktuella ordern är värd finns också en option på ytterligare 40 spårvagnar. Ordern är den största avseende spårvagnar i De Lijns historia och innebär en total förnyelse av spårvagnsnäten i de båda städerna. Flexity 2-vagnarna ersätter äldre vagnar och tillför högre passagerarkapacitet tack vare ökad fordonslängd och effektivt utnyttjande av tillgängligt utrymme. Passagerarna får förstklassig komfort och enkel ombordstigning i en låggolvsspårvagn med generösa allmänna utrymmen för rullstolsburna. Det finns även gott om plats för cyklar och barnvagnar.

– Vi ser fram emot idrifttagningen av dessa nya Flexity 2 spårvagnar i slutet av 2014. Vi får nu möjlighet att erbjuda våra passagerare moderna och rymliga fordon som dessutom är mer ekonomiska när det gäller drift och underhåll. Med dessa fordon höjer vi kapaciteten med cirka 10000 resor per dag, vilket ökar den totala tillgängligheten och gör det än mer attraktivt att resa med spårvagn, säger De Lijns chef Roger Kesteloot .

Till Gent levererar Bombardier tio 7-modulers tvåriktningsspårvagnar som är 43 meter långa med plats för 378 passagerare. Till Antwerpen levereras 38 enriktningsspårvagnar, varav tio är 7-modulers som är 43 meter långa med plats för 380 passagerare, och 28 5-modulers spårvagnar som är 31 meter långa med plats för 266 passagerare.

Spårvagnarna är 2,3 meter breda och utrustade med boggier som har konventionella axeluppsättningar vilket ger passagerarna en behaglig färd samtidigt som påfrestningar på både hjul och spår minimeras. Tack vare att spårvagnens motorer och växellådor är helt upphängda blir boggins markvibrationer och ljud mycket små i såväl kupé som omgivning. Alla fordon är utrustade med klimatanläggning för värme, ventilation och luftkonditionering för både förare och passagerare.

Fotnot. Bombardier kommer att tillverka spårvagnarna vid produktionsanläggningar i Bautzen i Tyskland, Brygge i Belgien och i Wien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063