23948sdkhjf

Statistik förvärrar bussbränder

En ny rapport från BR har analyserat brandsäkerheten inom bussbranschen - där framgår också att det sker färre bussbränder än vad som tidigare varit känt.
– Det har funnits ett behov av att göra en aktuell kartläggning och analys av brandsäkerheten inom den svenska yrkesmässiga busstrafiken, säger Göran Forssén , ansvarig för Trygghet och Säkerhet på BR.

I rapporten görs en genomgång av befintlig statistik över bussbränder och de felkällor som finns. Till exempel visade det sig att en stor del av de bränder som Räddningstjänsten gjorde utryckning till i verkligheten inte alls var bussbränder. Det visade sig också att det i de fall då det rörde sig om brand i buss var branden i cirka hälften av tillfällena redan släckt när Räddningstjänsten kom till platsen. Efter analys konstateras i rapporten att antalet verkliga bränder med bussar i yrkestrafik är nästan en tredjedel färre av vad som först verkar framgå av statistiken. Det är också mycket ovanligt med svåra personskador i samband med brand i buss.

– Inom bussbranschen vill vi självklart inte se några bussbränder alls. Vi har länge arbetat med brandsäkerhetsfrågor och kommer att fortsätta arbetet med målet att Sverige ska vara världsledande i brandsäkerhet i buss. Med denna rapport har alla inblandade fått en gemensam nulägesbild och kan rikta insatserna på rätt åtgärder, säger Göran Forssén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063