23948sdkhjf

Bussigare Karlstad-Forshaga

Från 9 december får Forshaga kommun en stor satsning på kollektivtrafiken. En buss var tjugonde minut från Forshaga till Karlstad och två gånger i timmen från Deje.
Värmlandstrafik arbetar med det nationella målet att fördubbla det kollektiva resandet till år 2020.

– Täta och regelbundna turer ökar resandet. Det får man i Forshaga nu, säger Värmlandstrafiks busschef Sören Ohlsson .

Under större delen av vardagarna kommer linje 601 att gå två gånger i timmen från Deje, via Forshaga och Skived, till Karlstad. Linje 602 går en gång i timmen via bytespunkten i Ilanda till Karlstads centrum. Alla turer med linje 601 kommer också att gå in i Dejefors, något som har varit efterlängtat bland resenärerna.

Nya matarlinjer
Mölnbacka, Dömle och Östra Deje kommer att få varsin helt ny linje, 610, 611 och 612. De linjerna ansluter till linje 601 och körs framförallt med mindre bussar. Linjerna får en morgon- och en eftermiddagstur i vardera riktningen. Under dagen kommer det också att finnas en anropsstyrd tur.

– Vi startar den här trafiken från orter vi inte trafikerat, så får vi se hur det tas emot. Satsningen i Forshaga kommun är en del i ett större projekt som Värmlandstrafik drivit sedan 2005, med satsningar på Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga och därefter Hammarötrafiken, säger Sören Ohlsson och fortsätter:

– Nu är det Forshagas tur. Istället för att ändra några turer här och där väljer vi att bygga ut trafiken ordentligt i ett stråk i taget.

Upprustade hållplatser
Inför satsningen har Forshaga kommun och Värmlandstrafik rustat upp busshållplatserna i tätorterna. Många hållplatser har anpassats för funktionshindrade och fått väderskydd. På vissa ställen finns även cykelparkering. Nya hållplatser kommer att sättas upp på de orter man inte tidigare trafikerat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375