23948sdkhjf

Isbjörnar semestrar i Orsa

Två unga isbjörnar från Holland har anlänt till Orsa Björnpark, de kommer att vistas tillfälligt på Orsa Björnpark för att sedan under våren flytta vidare.
– Isbjörnarna är på vintersemester i Orsa, skulle man kunna säga, säger Pernilla Thalin , djurparkschef i Orsa Björnpark.

De två isbjörnarna kommer från två olika parker i Holland, och bildar ett nytt avelspar i bevarandeprogrammet för isbjörn i Europa. Hanen heter Vicks, född i december 2010, kommer från Rotterdam Zoo, och är uppvuxen som ensam isbjörnsunge med sin mamma. Vicks är ett riktigt busfrö och är känd bl a för att ha kastat stenar på fönstren i sin gamla park. Vicks är en är väldigt stor ung björn och väger runt 170 kg.

Honan Sesi är halvsyster till vår isbjörn Ewa, kommer från Ouwehands Dierenpark, född i januari 2011, och uppvuxen med sin mamma och bror. Sesi är mindre i storlek än Vicks, och väger knappt 100 kg. Isbjörnarna har nyss blivit sammanförda på Orsa Björnpark och vistas i ett av kamtjatkabjörnarnas stora hägn på hela två hektar. De kommer nu att få uppleva en Orsavinter med snö och kyla. Båda isbjörnarna är väldigt lugna och känns trygga i sig själva.

– Vi tror att Vicks och Sesi snabbt kommer finna sig tillrätta här hos oss i Orsa, säger Pernilla Thalin.

Att djurparker hjälper varandra med tillfälliga placeringar av djur är ganska vanligt. Skillnaden i det här fallet är att kunna ta emot två så pass stora djur som isbjörn, vilket är ovanligt. Orsa Björnpark är en av få i hela Europa som har möjlighet att erbjuda den typ av djuranläggning som krävs för så pass stora djur som isbjörn.

– Nu kommer de att bo hos oss i vinter och framåt våren, mars-april, flyttar Vicks och Sesi till sitt nybyggda permanenta hem på Vienna Zoo i Österrike, säger Pernilla Thalin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062