23948sdkhjf

Grönt för kortbetalning utan kod

Från och med nu dinns ett regelverk som möjliggör kortbetalning utan pinkod för biljetter inom kollektivtrafiken. Trafikutövaren måste dock själv sluta avtal med banken.
Det finns nu ett regelverk som gör det möjligt att för regionala kollektivtrafikmyndigheter, länstrafikbolag och trafikföretag (trafikutövare inom verksamheten, som benämns ”public transport”) att erbjuda sina resenärer att betala upp till 200 kronor med svenska VISA och Master Card utan PIN-kod. Varje trafikutövare måste själv upprätta en överenskommelse med sin bank för att detta ska gälla inom den egna trafiken.

Detta ska uppfattas som en möjlighet och inte som en rättighet. Möjligheten kommer också att erbjudas vissa restauranger och butiker med stor andel småköp. Regelverket medger köp upp till maximalt 200 kronor utan PIN. Detta är ett maxbelopp vilket innebär att vissa bolag kan överenskomma med sin inlösande bank om ett lägre belopp om det passar bättre för det enskilda trafikbolaget.

Funktionen har ännu inget namn. Inom kort kommer dock såväl en benämning som ett igenkänningstecken, symbol, att presenteras för att underlätta för kunderna att veta var möjligheten att betala småbelopp utan PIN-kod finns. Det alltså nu upp till varje trafikutövare att själv ta kontakt med sin bank och kortinlösare för att komma vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078