23948sdkhjf

Politikerna sågar 25-årsförslaget

I dagarna publicerades en forskningsrapport som krävde höjd körkortsålder till 25 år, på så vis skulle flertalet trafikolyckor försvinna enligt forskaren. Alla riksdagpartierna sågar förslaget.
Från vänster till höger, V, S, MP, C, FP, KD, M och SD, alla politikerna i riksdagens Trafikutskott och i Arbetsmarknadsutskottet tvärsågar det nyligen publicerade förslaget om höjd körkortsålder till 25 år för att minska antalet olyckor i trafiken. Det rapporterade media 1 november.

Bakom förslaget om höjd körkortålder står professorn och trafikolycksforskaren Ulf Björnstig. Eftersom unga fordonsförare är överrepresenterade i olycksstatistiken är det enda rätta att höja körkortsålder för alla fordon från 18 till 25 år anser forskarna. Motivet är att hjärnan hos ungdomarna inte är färdigutvecklad förrän de uppnått 25 års ålder, yngre förare än så är helt enkelt oberäkneliga och mångdubbelt farligare än äldre fordonsförare, enligt forskningsrapporten. Därför föreslår forskarna att körkortsåldern för alla ska höjas till 25 år, både får buss, lastbil och personbilar.

Ett förödande förslag för bland andra Bussbranschen som efter lång kamp lyckats sänka körkortsåldern för buss till 18 år och därmed möjliggjort de bussförarutbildningar som sedan i våras pågår på flera gymnasieskolor runt om i landet.

Men branschen kan vara lugn – riksdagspolitkerna sågar förslaget. Ingen vill följa forskarnas råd eftersom det, som man säger, skulle innebära ett totalt dråpslag mot ungdomars möjligheter att få jobb.

Att Ulf Björnstig vill införa gratis körkortsutbildning gör inte saken bättre – idén att staten ska bekosta den utbildningen är inte heller något som får riksdagspolitikerna att göra vågen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078