23948sdkhjf

Ny bok för trafikplanering

Inom ramen för SKL:s FoU-verksamhet inom trafikområdet och i samarbete med Trafikverket har en ny handbok för planering av kollektivtrafik tagits fram, kallad KolTRAST.
En bra och väl fungerande kollektivtrafik är en viktig förutsättning för en hållbar samhällsutveckling. Kollektivtrafiken bidrar också till städernas och regionernas utveckling och skapar förutsättningar för tillväxt och ökad välfärd. För att kollektivtrafiken ska kunna fylla denna roll måste resenärerna uppleva att den är ett attraktivt och prisvärt alternativ till andra färdsätt. Det är därför viktigt att kollektivtrafiken planeras och utformas så att den blir attraktiv för resenärerna, och att samhällsplaneringen skapar goda förutsättningar för en attraktiv och effektiv kollektivtrafik.

Kol-TRAST är ett komplement till handboken Trafik för en attraktiv stad (TRAST) med fördjupning inom kollektivtrafik-området. Kol-TRAST vänder sig både till de som arbetar med kollektivtrafik i någon form och de som är verksamma inom andra sektorer av samhällsplaneringen och i den rollen skapar förutsättningarna för att utforma ett attraktivt kollektivtrafiksystem. Handboken kan även användas som utbildningsmaterial.

Kol-TRAST baseras på de kunskaper och erfarenheter som har kommit ut av EU-projektet PROCEED – ett planeringsverktyg för kollektivtrafik i små och medelstora städer. Kol-TRAST har därutöver kompletterats med resultat från svensk forskning. Handbokens fokus ligger på planering av kollektivtrafik i städer och tätorter, men många av principerna är även användbara för annan kollektivtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062