23948sdkhjf

Hegnell fick kulturpris

Skådespelerskan Gerd Hegnell tilldelas Göteborgs Spårvägars Kulturpris 2012 och blir därmed en av de stora kulturpersonligheter som får sitt namn på en spårvagn.
– Det är helt fantastiskt. Det är ju som att bli adlad, säger årets kulturpristagare Gerd Hegnell .

Gerd Hegnell är en av Sveriges stora scenpersonligheter. Vi känner igen henne från film, tv och teater. Just nu är hon aktuell i Kristina Lugns skilsmässopjäs Rut och Ragnar på Göteborgs Stadsteater, där hon återförenas på scen med Sven Wollter. Gerd Hegnell och Sven Wollter passar samtidigt på att fira 60-årsjubileum som skådespelare. Dessutom har Sven Wollter tidigare också hedrats med sitt namn på en spårvagn.

– Och nu har vi båda våra namn på en spårvagn. Det är ju det finaste man kan få här i Göteborg. Mina företrädare är fantastiska kulturprofiler. Jag kommer att bli generad när jag ser ”min” spårvagn på stan, säger Gerd Hegnell.

Det är 17:e året i rad som Göteborgs Spårvägars Kulturpris delas ut. I juryn ingår representanter från Kulturnämnden i Göteborg samt Göteborgs Spårvägars presidium och vd. Tidigare pristagare är bland andra Gunnar Bergendahl (1997), Claes Hylinger (1998), Eva Bergman (2002), Håkan Hellström (2003), Maria Lundqvist (2004) och Freddie Wadling (2009).

– Gerd Hegnell är en oerhört folkkär scen- och teaterprofil. Hon har en lång karriär och jag tror vi alla har någon relation till henne från tv, filmduken eller teaterscenen. Juryn och vi på Göteborgs Spårvägar är mycket stolta över att hon blir årets kulturpristagare och att en spårvagn kommer att bära hennes namn under lång tid framöver, säger Lars-Börje Björfjäll , vd för Göteborgs Spårvägar.

Förutom att få en spårvagn namngiven efter sig så får Göteborgs Spårvägars Kulturpristagare 10 000 kronor och en skulptur designad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Gerd Hegnell får också sin biografi uppsatt i den spårvagn som hon namnger.

– Jag är oerhört stolt. Jag åker själv alltid kollektivt och då oftast spårvagn, säger Gerd Hegnell.

Prisceremonin genomfördes på Drottningtorget i Göteborg idag, tisdagen den 4 december

Juryns motivering:
”Gerd Hegnell utses till Göteborgs Spårvägars kulturpristagare 2012. Gerd är en folkkär teaterpersonlighet som under många år har satt starka avtryck på den nationella men framförallt på den göteborgska teaterscenen. Gerd Hegnell spelar roller med hjärta och det gillar göteborgaren”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063