23948sdkhjf

Klimatutsläppen kan nollas snabbare

Sverige kan vara utan klimatutsläpp 2050 enligt Naturvårdsverket – men det kan gå mycket fortare än så, om landet följer intresseorganisationen Svebios råd.
– Naturvårdsverket visar att Sverige kan klara sig bra utan utsläpp av klimatgaser 2050. Vi är övertygade om att det kan gå fortare än så att bli av med utsläppen av koldioxid från fossila bränslen. Viktigast är att snabbt gå vidare med att reducera utsläppen i transportsektorn. Det säger Svebios vd Gustav Melin i en kommentar till Naturvårdsverkets förslag till färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050, som presenterats idag.

– Regeringen måste snabbt klarlägga hur man vill stödja biodrivmedel och formulera ett nytt, högre mål för förnybara drivmedel i transportsektorn. Dessutom måste EU:s förslag om att begränsa användningen av biodrivmedel stoppas.

– Det går också att byta bränslen och minska utsläppen i industrin. Regeringen måste agera för att få upp priset på utsläppsrätter i EU. För de företag som inte har utsläppsrätter gäller att koldioxidskatten kommer att höjas. Men redan idag lönar det sig att sluta elda olja, eftersom pellets är billigare än eldningsolja.

– Miljöminister Lena Ek efterlyser ett folkligt engagemang för att få ner utsläppen. Vi ställer gärna upp. Bioenergi och andra förnybara energikällor kan ersätta den kvarvarande användningen av fossila bränslen, säger Gustav Melin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066