23948sdkhjf

Myshörna vid Stockholms C

Mitt i julruschen öppnar Jernhusen en modern och lekfull väntsal, kallad ”Oasen”, som nu tar plats bland de nya butikerna på övre plan. På Luciadagen bjöd Jernhuset på gratis lussefika.
Oasen symboliserar en ny generation väntsalar på stationen som ska bidra till en upplevelse av lugn och harmoni i en annars så livlig miljö. Den 13 december slogs dörrarna upp för den nya väntsalen Oasen på Centralstationens övre plan. För att fira detta bjöd Jernhusen resenärerna på invigningsfika mellan kl 15-18.

Med specialtillverkade miljövänliga möbler och en ”grön vägg” fylld av levande växter blir Oasen ett hållbart och levande rum. De specialtillverkade bänkarna har en mjuk form och med blandade träslag. För att skapa en miljö som passar olika resenärer är bänkarna utformade med olika sitthöjder, armstöd och sittvinklar och med inbyggda eluttag. För att ytterligare bidra till den lugna miljön ligger en svag ljudridå med läten från naturen som är avslappnande.

– Service och funktion ska vara en upplevelse. Många resenärer kommer i god tid innan tåget och behöver tillgång till både service och väntsal. Om den tid man tillbringar med att vänta också känns som en positiv upplevelse tror vi att fler väljer att åka kollektivt, vilket är bra för miljön, säger Mikael Wallner , regionchef Stockholm på Jernhusen.

Målbilden har varit att skapa en annorlunda och avslappnande väntsals-upplevelse. Väntsalsmiljön har utvecklats i samarbete med Wester + Elsner Arkitekter med natur och gröna växter som ledord.

– Väntsalen uttrycker ”livskraft” på olika sätt, och tanken är att resenärerna erbjuds en avstressande plats. Vi har placerat en stor levande växtvägg som blickfång i rummet, som är trevlig att se på, men också bra för miljön då levande växtväggar ger bra syresättning, och upplevs avslappande och positivt av de allra flesta människor. Rummet är organiserat för att skapa olika nischer och olika möjligheter att sitta, och i vissa delar av väntsalen finns s.k. ljudduschar med ljud från naturen för att förstärka upplevelsen ytterligare, säger Fanny Stenberg , arkitekt på Wester + Elsner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063