23948sdkhjf

1 knyck toppar BR:s önskelista

Bussbranschens Riksförbund har skrivit sin önskelista med tio önskebeslut från svensk bussbransch 2013. Högst upp på listan står beslutet om höja maxfarten för buss till 100 knyck.
Kära Jultomten! Som kollegor i transportbranschen hoppas vi på din välvilja inför 2013, då mycket ska ske och vi behöver vara väl rustade. För att vi inom bussbranschen ska kunna erbjuda säkra, prisvärda, hållbara, bekväma och attraktiva resor för våra resenärer önskar vi oss följande:

1. Vi får ett beslut att höja bussarnas hastighetsgräns till 100 km i timmen för att öka konkurrenskraften.
2. Vi får tydligare regler så att all kollektivtrafik får samma tillgång till offentligt finansierade hållplatser, terminaler, busskörfält och informations- och betalsystem.
3. Vi får ett beslut om befrielse från trängselskatt för hela kollektivtrafiken inklusive alla bussar under 14 ton.
4. Att minst 50% av påbörjade upphandlingar av linjetrafik och minst 20% av all upphandlad skolskjuts använder sig av den gemensamma affärsmodellen med tillhörande modellavtal och avtalsbilagor.
5.Frågan om subvention av kollektivtrafiken utreds med utgångspunkten hur den kan administreras – direkt till produktion eller i form av en resenärspeng för resenärens eget val.
6. När företag som bedriver upphandlad linjetrafik får ersättning så ska den vara kassaflödesneutral så att produktionen utgör produktionsmånaden.
7. Reseavdraget för kollektivtrafikresor omformas till ett avståndsberoende avdrag.
8. Vi får ett förslag om harmonisering av momsredovisningen för Tyskland, Danmark och Sverige, som ett första steg.
9. EU-kommissionen påbörjar diskussionen kring ett förslag på rekommenderad standard för europeiska miljözoner.
10. Vi får lika bedömningar av bussars säkerhet över hela landet för att tillsammans i branschen kunna arbeta vidare med att få fler att välja bussen – det trafiksäkraste fordonet på våra vägar.

Samtidigt vill BR passa på att önska alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt År 2013!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094