23948sdkhjf

Fler påminns om besiktning

För att minska risken för körförbud på grund av informationsbrist har Transportstyrelsen beslutat förse fordonsbesiktningsföretagen med information utan reklamspärr.
När besiktningsmarknaden omreglerades likställdes erbjudande om besiktning med reklam. Det innebär att medborgare som begärt att deras uppgifter inte får användas till reklam inte heller får erbjudande om fordonsbesiktning. Nu införs undantag från reklamspärr under ett år. Undantaget från reklamspärren som Transportstyrelsen har beslutat om innebär att besiktningsföretagen under ett års tid får tillgång till uppgifter om alla fordonsägare. Dessa uppgifter får bara användas för att erbjuda besiktning i samband med fordonets besiktningsperiod.

– Vi respekterar att vissa medborgare inte vill ha reklam. Men i det här fallet bedömer vi samhällsnyttan högre än det eventuella besvär som den enskilda medborgaren kan uppleva, säger Erik Gavlefors , chef för Transportstyrelsens registerhållnigsenhet.

Innan beslutet om undantag från reklamspärren fattades fick inte medborgare med reklamspärr någon inbjudan att besikta fordon. Detta kan ha medfört att fordon har fått körförbud på grund av informationsbrist. Samtidigt är det viktigt att betona att den enskilda fordonsägaren ansvarar för att fordonet ska besiktas. Undantaget från reklamspärren gäller under ett år. Under den tiden har branschen möjlighet att bygga upp egna kundregister och på det sättet få tid att ta fram egna rutiner att bjuda in till besiktning.

– Det är bra för fordonsägarna att besiktningsföretagen får möjlighet att förbereda egna kundregister så att vi också framöver ska kunna fortsätta skicka inbjudningar till fordonsbesiktning, säger Magnus Ehrenstråle som representerar branschorganisationen Fordonsbesiktningsbranschen.

– Detta innebär att det blir enklare för fordonsägarna att komma ihåg när de ska besiktiga sina fordon när vi på både kort och lång sikt får bättre möjligheter att skicka ut besiktningserbjudanden, säger Göran Palesjö från branschorganisationen SWETIC TK Fordonsbesiktning.

FAKTA/Verksamma besiktningsföretag
Följande besiktningsföretag är medlemmar i Fordonsbesiktningsbranschen:
Bilprovningen, Ystad bilbesiktning, Carspekt, Opus Bilbesiktning, Bilprovningens sydvästra klusterbolag.
Följande besiktningsföretag är medlemmar i SWETIC TK Fordonsbesiktning:
Dekra Automotive, Applus Bilprovning, SMP, Inspecta, Fordonsprovarna i Väst AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078