23948sdkhjf

Sänkt moms gav 6 jobb

Den sänkta restaurangmomsen gav 6000 jobb över hela landet – den slutsatsen drar Visita som låtit SCB granska hur löneutbetalningarna inom hotell- och restaurangbranschen.
Visita har gett SCB i uppdrag att granska hur de utbetalda lönesummorna inom hotell- och restaurangbranschen utvecklats på länsnivå under de tre första kvartalen 2012. Visita har sedan utifrån dessa siffror beräknat hur sysselsättningen utvecklats regionalt. Resultaten presenteras i rapporten ”Gott nytt moms-år”.

I rapporten konstateras att hotell- och restaurangbranschen har vuxit starkt i nästan alla län. Sysselsättningen i hotell- och restaurangbranschen ökade med 5,3 procent under årets tre första kvartal. Ökningen motsvarar cirka 6000 nya helårsverken. Flest nya arbetstillfällen har skapats i Stockholm (2578). Men den största procentuella tillväxten har man haft i Västmanland (+ 9 procent), Östergötland (+9 procent) och Gävleborg (7,4 procent). Det visar en sammanställning av momssänkningens kortsiktiga regionala sysselsättningseffekter som Visita släppte 4 januari.

– Restaurangbranschen har vuxit mycket starkt under 2012. Omsättningstillväxten i volym har inte varit så stark under årets första 10 månader någon gång under 2000-talet som i år och även sysselsättningen har ökat kraftigt. Med tanke på lågkonjunkturen har jag svårt att se någon annan förklaring till detta än den sänkta restaurangmomsen, säger Björn Arnek , branschekonom på Visita.

Visita flaggar dock för att 2013 kan bli ett tufft år även för restaurangerna. Enligt Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer är restaurangföretagarna fortfarande optimistiska inför framtiden. Men den internationella och inhemska lågkonjunkturen oroar och det finns en stor risk att även restaurangbranschen kommer känna av den avstannande ekonomin.

– Restaurangbranschen är inte immun mot lågkonjunkturen och det är inte rimligt att förvänta sig samma fantastiska siffror även under 2013, säger Eva Östling Ollén , vd på Visita.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064