23948sdkhjf

BR: Bra med busskameror

BR ger sitt fulla stöd till Stockholms stads och SL:s framställan om lagändring för att kunna utföra trafikövervakning på kollektivfilerna med kameror i SL:s bussar.
I dag finns kameror i alla SL-bussar för att övervaka säkerheten ombord – men det är förbjudet att ha kameror som fotograferar fordon som hindrar kollektivtrafiken, exempelvis genom att parkera eller köra i kollektivkörfälten. För att snabbare och effektivare komma åt dem som syndar vill SL och Stockholms Stad kunna dokumentera trafikhändelser med kamera. Och för att det ska bli möjligt krävs en lagändring – och nu får SL och staden stöd av BR, Svenska Bussbranschens Riksförbund som skickat ett öppet brev i saken. Enligt BR:s brev är även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, positiva till en lagändring som öppnar för den tänkta kamerabaserade trafikövervakningen:

”En lagändring skulle få stor betydelse för kollektivtrafikens framkomlighet och därmed ökad attraktionskraft, inte bara i Stockholm utan i flera av Sveriges större städer. Ökad framkomlighet i våra städer är ett måste om kollektivtrafikbranschens och regeringens ambitioner om ökat resande med kollektivtrafik ska blir verkliget. Dessutom är förslaget ett synnerligen kostnadseffektivt sätt att öka kollektivtrafikens konkurrenskraft i våra städer.”

”Vad som kan behöva tilläggas förutom det som skrevs i brevet från Stockholms stad och SL är att avgiften vid överträdelse måste vara kännbar. Som exempel är motsvarande avgift i London 130 pund”, skriver BR:s tf vd Göran Forssén .

Fotnot.
130 pund motsvarar just nu 2002 svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063