23948sdkhjf

Lugn trängseldebut i Göteborg

Första veckan med trängselskatt i Göteborg blev lugn i kollektivtrafiken visar Västtrafiks statstik för årets första dagar – dock en period då nästan alla fortfarande var helglediga.
Sedan 2 januari då trängselskatten började gälla har buss-, tåg- och spårvagnstrafiken har flutit på med få störningar och kvartstrafiken på Alependeln fick en bra start. Men det är ännu för tidigt att dra några generella slutsatser om hur trängselskattens införande påverkar kollektivtrafiken, enligt Västtrafik. Den första redovisningen gäller nämligen för tiden 2-4 januari då många passade på att ta ledigt från jobb och skola. Resandet var generellt sett lägre under perioden jämfört med en vanlig vecka.

– Vi är nöjda med starten även om det inte var en normal vecka. Nu följer vi utvecklingen noga och är beredda på snabba justeringar för att ta hand om både nytillkomna och befintliga kunder, säger Roger Vahnberg , vice vd på Västtrafik.

Generellt sett låg punktligheten på en bra nivå med undantag från regiontågen som bland annat drabbades negativt av en översvämmad banvall vid Vargön. Expressbussarna visade på en förbättrad punktlighet även om det är för tidigt att dra några säkra slutsatser.

När det gäller expressbusstrafiken mäts även de faktiska restiderna under högtrafik och jämförs med de planerade restiderna i tidtabell. Siffrorna på de utvalda sträckorna visar att den faktiska restiden har följt tidtabellen väl.

Västtrafik kommer fortlöpande redovisa hur beläggningen på pendelparkeringarna ser ut. Under årets första vecka var beläggningen relativt låg, en effekt av att många fortfarande var lediga. Älvängen, Körkarlens gata och Olofstorp var dock några parkeringar som hade relativt hög beläggning även denna vecka. På torsdag redovisar Västtrafik nya siffror tillsammans med övriga organisationer i Västsvenska paketet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078