23948sdkhjf

Portos spårvagn prisad

Metro do Porto i Portugal är en av årets vinnare av Veronica Rudge Green Prize in Urban Design från Harvarduniversitetets Graduate School of Design. Bombardier är fordonsleverantör.
Utmärkelsen delas ut för infrastrukturens positiva bidrag till världsarvsstaden Porto och de förbättringar i livskvalitet som skapats genom ett nytt kollektivtrafiknät. Ett projektkonsortium lett av Bombardier har levererat ett nyckelfärdigt spårvagnsnät till Metro do Porto. Leveransen omfattade drygt 100 Bombardier Flexity spårvagnar, projektledning, formgivning, installation och driftsättning av ett Bombardier Cityflo 250 signalsystem.

Systemet har varit i drift sedan 2002 och knyter samman sju kommuner i Porto-området och omfattar även knutpunkter för byte av trafikslag till buss och järnväg. 55 miljoner passagerare årligen använder systemet och antalet trafikanter ökar stadigt. Systemet omfattar fyra linjer på totalt 70 km med 63 stationer över jord och 14 under jord. Det förenar sträckor med blandad trafik (väg och räls) med 7 km i tunnel. Kapaciteten uppgår till över 20 000 passagerare per timme i varje riktning.

Bombardier är ledande när det gäller att utveckla kostnadseffektiva och hållbara kollektivtrafiklösningar för spårvagn, tunnelbana och innovativa, eldrivna fordon. Hög kapacitet, punktlighet och säkerhet tryggas genom avancerade signal- och trafikledningssystem.

Om priset
Veronica Rudge Green Prize in Urban Design är världens mest prestigefyllda utmärkelse för stadsförnyelse. Det instiftades 1986 i samband med Harvarduniversitetets 350-årsjubileum och 50-årsjubileet för Harvard Graduate School of Design. Nomineringar till priset kommer från expertis inom akademi och stadsdesign runtom i världen. Priset delas ut varannat år till projekt som givit positiva bidrag till den offentliga miljön och som förbättrat livskvaliteten i staden ifråga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062