23948sdkhjf

Bra med taxameterkontroll

Regeringen vill att alla taxibilar måste ha taxameter och att informationen i dem ska skickas direkt till redovisningscentraler – Taxiförbundet ställer sig helt bakom förslaget.
Näringsdepartetentet har i en promemoria föreslagit att uppgifter som skapas i taxifordonens taxametrar ska överföras till särskilt utformade redovisningscentraler. Samtidigt ska möjligheten att bevilja undantag från kravet på taxameter helt avskaffas. Det föreslår Näringsdepartementet i en promemoria som nu är ute på remiss och som Per Juth, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet, ställer sig mycket positiv till.

– Förbundet ställer sig mycket positivt till förslaget som kommer att skapa tydliga, transparenta och likvärdiga förutsättningar för samtliga företag som vill verka inom taxinäringen, säger Per Juth , förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

Olyckligtvis pågår det sedan en tid en pseudodebatt om att taxametrarna skulle vara ett hinder för den tekniska utvecklingen.

– Det stämmer inte med verkligheten. Taxibranschen ligger mycket långt fram i användandet av nya innovationer och möjligheter. Leverantörerna till taxi kan idag leverera tekniska lösningar med allt ifrån enkla appar för taxibokningar till avancerade system där apparna bara är en liten del av beställningscentralernas omfattande IT-system, säger Per Juth.

Vid användande av appar används alltid den beställande mobilens position och i sin tur använder beställningscentralen gps för att lokalisera närmaste taxifordon, visa kunden vilket fordon som är på väg och var det befinner sig. Appar används även för att kunden ska kunna få ett fast pris, som då beräknas i bakgrundsystem på beställningscentralen. Resehanteringssystem hanterar även till exempel resekonto och avtalspriser. Det gör det möjligt för företagskunder att själva administrera resekonton och behörigheter.

Per Juth betonar att det inte finns någon motsättning mellan tekniska landvinningar och taxameterkrav. Med den avancerade teknik som idag står till taxibranschens förfogande, finns det ingenting som hindrar företag från att följa regelverket. Att lämna fast pris på förhand via app, hindrar inte föraren från att också slå in beloppet i taxametern. Det är enkelt och tydligt för kunderna, likvärdigt för åkerierna och transparent för myndigheterna.

– I princip skulle man kunna bygga in taxametern i en app och ge dispens från krav på taxameter men då öppnar man upp för skatte- och bidragsfusk i en betydligt större omfattning än vad som hittills varit fallet, säger Per Juth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126