23948sdkhjf

Vasamuseet skjuter skarpt

Vasamuseets Vänner har nu lyckats ta fram en kopia av en äkta Vasakanon som det går att skjuta skarpt med. Även 1600-talsamunitionen har nu kunnat återskapas.
Vasamuseet är ett av världens mest kända maritima museer med ett världsunikt örlogsfartyg från 1600-talet i häpnadsväckande gott skick. Vasas huvuduppgift var att om omständigheterna så krävde utkämpa en strid till sjöss där huvudbeväpningen utgjordes av 48 stycken 24-pundiga kanoner. Förhållandevis lite är känt om hur en sjöstrid gick till i början av 1600-talet, vilket skjutavstånd valdes, vilken verkan hade de olika typer av ammunition som man använde såsom rundkulor, stånglod, piklod, saxlod resp. kartescher. Hur var miljön var ombord för kanonbesättningen under strid med tryck, buller och krutgaser.

Projektet som döpts till Vasakanon har som mål att klarlägga ovanstående genom att låta nytillverka en kopia av en Vasakanon, med utnyttjande av kopior av samtida ammunition och utrustning och med krut vars kemiska sammansättning i allt väsentligt överensstämmer med det som användes ombord på Vasa. En kopia av en del av Vasas fartygssida liksom ett mastarrangemang kommer att tillverkas i syfte att studera verkan av olika ammunitionstyper på själva fartyget respektive på besättningen ombord på det fartyg man besköt.

– Jag är mycket tillfreds att bronskanonen nu gjutits. Jag vill tacka Lantz Järn & Metall och Tierps Järnbruk för att de har gjort det här möjligt. Jag vill också rikta ett tack till Tom Ward och Fred Hocker vid Vasamuseet för deras synnerligen goda arbete som lett fram till att vi nu har en kanon. När projektet slutförts efter provskjutningar avser vi i vänföreningen skänka kanonen till Vasamuseet där den kan ingå i utställningar och komma allmänheten till godo, säger Bertil Björkman , ordförande för Vasamuseets vänförening.

Tierps Järnbruk är ett helsvenskt gjuteri med anor från 1894, Tierps Järnbruk levererar gjutgods till vägar, järnvägar, flygplatser och sjöfart i Sverige.

– Gjuteriet är inte bara de klassiska brunnslockens skapare, utan numera också ett kanongjuteri. Tillsammans med Vasamuseets Vänförening har vi gjutit en ny bronskanon som är en exakt kopia av Regalskeppet Vasas. Våra ägare Lantz Järn & Metall, sponsrar metallerna som används vid gjutningen till denna tidstypiska kanon från år 1628, säger Helena Jonsson , vd för Tierps Järnbruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094