23948sdkhjf

Julbord till sjöss poppis

Varje år reser cirka 15 000 passagerare med Strömmas julbordskryssningar och njuter sitt julbord på klassiska fartyg i Stockholms vinterskärgård.
Att äta julbord till sjöss är helt klart en trend. I år har intresset ökat med nästan 10 procent, vilket gör att Strömma har valt att utöka utbudet med fler turer. Strömma har lång erfarenhet av julbordskryssningar i skärgården. Första julbordet serverades redan på 1970-talet och sedan dess har kryssningarna blivit en jultradition i Stockholms skärgård. Varje år väljer omkring 15 000 passagerare Strömmas julbordskryssningar och i år har intresset för traditionella julbord till sjöss varit högt. Hittills har Strömmas julbordsförsäljning ökat med nästan 10 % sedan förra året och siffran fortsätter att stiga.

– De senaste åren har det varit populärt att experimentera med nya smaker på julbordet, men nu märker vi att trenden har vänt. Man vill återgå till det klassiska julbordet med klassiska svenska smaker och traditioner, säger Peter Henricson , Affärsområdeschef Strömma Sverige.

Det stora intresset för Strömmas julbordskryssningar har gjort att vissa populära datum redan är fullbokade. Därför väljer Strömma att utöka utbudet med ytterligare kvällsturer. Fartyget som ska köra de extra turerna är M/S Enköping. Byggd 1868 är hon inte bara Strömmas äldsta, hon kan dessutom stoltsera med titeln ”världens äldsta havsgående passagerarfartyg som fortfarande är i drift” enligt Lloyd’s Register of Shipping.

– Våra julbordskryssningar i Stockholms skärgård är en del av vårt svenska kulturarv och då kändes det naturligt att välja vårt äldsta fartyg att utöka utbudet med, säger Peter Henricson.

Strömma serverar julbord på sju fartyg i vinter och gästerna kan välja att åka lunchtur, eftermiddagstur eller kvällstur. 6 av fartygen är klassiska skärgårdsbåtar, varav 5 är över 100 år gamla. På alla båtar bjuds gästerna på traditionella svenska julbordsrätter som inlagd sill, gravad lax, julvört, patéer, Janssons frestelse, prinskorv, julskinka och julgodis. All mat lagas ombord av en krögare och utöver de traditionella smakerna serverar varje krögare även sina egna favoriter ombord.

Tips – 3 bra julbord till sjöss
M/S Enköping – Upplev historiens vingslag med ett traditionellt julbord på världens äldsta havsgående passagerarfartyg. M/S Cinderella II – Följ med på en julbordskryssning till Utö julmarknad i Stockholms skärgård. På hemvägen serveras det amerikanskinspirerade julbordet Christmas by Light. M/S Gustafsberg VII – Julbordet för snapsälskaren. Ombord serveras 53 olika sorters snapsar, bland dessa krögare Calle Gustawsons fyra egenkryddade sorter som dessutom går att köpa på Systemet. Under färden berättar Calle gärna personliga historier om hur man äter julbord, vad som bör serveras till varje rätt och roliga anekdoter från hans tid som kock och krögare. FAKTA/ M/S Enköping
Byggår: 1868
Toppfart: 9 knop
Längd: 30,3 meter
Bredd: 5,5 meter
Kapacitet: 148 passagerare, 55 matgäster
Kuriosa: Fartyget nämns i Hjalmar Brantings roman ”Martin Bricks ungdom” som ”den bruna Enköping, som kallades kaffebrännaren, emedan den puttrade som då man bränner kaffe”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078