23948sdkhjf

ABBA stor turistmagnet

ABBA The Museum öppnade på Djurgården den 7 maj 2013 och har på kort tid nått över en kvarts miljon besökare. Majoriteten av dem är utländska besökare.
– Att vi skulle bli ett intressant inslag på Djurgården - bland alla de fina utflyktsmålen vi omger oss med, det trodde vi nog. Men att vi skulle nå så många besökare på så kort tid, det hade vi aldrig kunnat drömma om, säger vd Mattias Hansson .

På årets Turistgala valdes ABBA The Museum av utländska researrangörer som en topp-tre-destination i Sverige. Priset, TRIP Global Award, är instiftat av Rese- och Turistnäringen i Sverige och betyder att ABBA The Museum är en av de högst rankade upplevelserna i Sverige för utländska besökare. I undersökningen deltog researrangörer från de viktigaste marknaderna; Danmark, Finland, Holland, Norge, Kina, Ryssland, Tyskland och USA.

– Att få kröna vårt första år med att bli vald till en av de bästa upplevelserna i Sverige av utländska researrangörer, är ett erkännande som går utöver det vanliga. Vilket fantastiskt premiärår!, säger Mattias Hansson.

Att museets besökare är nöjda bekräftas även i en nyligen gjord studie från turismforskningsinstitutet ETOUR vid Mittuniversitetet. Sedan en tid tillbaka driver teamet på ETOUR forskning kring fenomenet ABBA Turism. I studien svarade drygt 80 procent av de tillfrågade som hade besökt museet, att de ville återkomma till museet. Majoriteten av dessa uppgav även att återbesöket sker inom ett par år. Hela 96 procent av besökarna i undersökningen har eller kommer att rekommendera ABBA The Museum till andra vilket ger en indikation om hur nöjda de är med sitt besök.

På ABBA The Museum kan besökaren följa bandets fantastiska karriär från det att medlemmarna i ABBA möttes i slutet på 1960-talet, genombrottet med Waterloo, de stora världsturnéerna, fram till pausen 1982. Besökaren kan sjunga i Polarstudion, virtuellt prova scenkläderna och känna hur det känns att gå upp på scen tillsammans med bandet via en hologramliknande scenlösning. Museet strävar efter att göra utställningarna så interaktiva som möjligt. Till exempel finns ett självspelande piano som är kopplat till Bennys studio. Har besökaren tur blinkar den röda lampan och pianot (Benny) börjar spela när just han eller hon är där. Genom museets audioguide berättar Agnetha, Benny, Björn och Frida för första gången sina egna personliga minnen från tiden i ABBA . Manus till audioguiden är framtaget av Cathrine Johnson, manusförfattare till musikalen och spelfilmen Mamma Mia!

Fotnot. ABBA The Museum ligger på Djurgårdsvägen 68, bredvid Gröna Lund på natursköna Djurgården i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063