23948sdkhjf

SKL välkomnar regeringsbeslut

SKL välkomnar regeringsbeslutet 5 december om att tillsätta en studie kring lagstiftning för särskilda persontransporter. Behovet av en sådan översyn är stort, enligt SKL.
SKL har länge påtalat behovet av en översyn av lagstiftningen för särskild kollektivtrafik. Därför gläder vi oss åt att regeringen i förra veckan fattade beslut om att ge Trafikanalys i uppdrag att genomföra en förstudie om möjligheten att förändra regleringen för färdtjänst, riksfärdtjänst, skolresor och sjukresor.

SKL ser fram emot det arbete som nu inleds, med grund i det behov som finns hos medlemmarna i frågan. En översyn av lagstiftningen för särskilda persontransporter är nödvändig ur flera perspektiv. Lagstiftningarna för de särskilda persontransporterna är tillkomna vid olika tillfällen och nya förutsättningar har tillkommit, både i form av andra lagar och i samhället i stort. Den nya kollektivtrafiklagen ger också förutsättning för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att ta ett samlat ansvar. På många håll runt om i landet sker redan idag arbete med samordning, inte minst på gles- och landsbygd för att kunna behålla en viss servicenivå i kollektivtrafiken.

SKL och Trafikverket fördjupar kunskaperna, som vi berättat om tidigare, i en studie där vi med hjälp av Sweco tittar på behov och nuläge ur flera perspektiv: resenär, ekonomi, trafik och lagstiftning/organisation. Rapporten är klar strax efter årsskiftet.
I uppdraget till Trafikanalys ingår att analysera sätt att förändra regleringen för att tillgodose en god tillgänglighet för de grupper som berörs och för att ge bättre förutsättningar för att mer effektivt organisera särskilda persontransporter. Utgångspunkten är att det nuvarande offentliga åtagandet ska ligga på samma nivå. Samråd kommer att ske med bland annat brukargrupper och ansvariga myndigheter.

– Vi är mogna för ett regionalt ansvar i dessa frågor. Idag finns det mycket att hämta i den samordning som görs, men den sker med olika utgångspunkter. Regeringens uppdrag till Trafikanalys att titta på hur lagstiftningen kan förändras är därför mycket välkommet, säger Jonas Karlsson (S) i SKL:s samhällsbyggnadsberedning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094