23948sdkhjf

Behåll nattågen till Skåne

Region Skåne protesterar mot nedläggningen av nattågen som SJ beslutat genomföra under våren 2014. Att lägga ned nattrafiken skickar fel signaler, enligt regionens företrädare.
Den 1 april nästa år lägger SJ ner nattågen mellan Malmö och Stockholm. Det har nu fått Region Skåne att reagera. I ett öppet brev till styrelseordförande för SJ protesterar regionråden Monika Ekström (MP) och Pontus Lindberg (M) mot planerna som de menar är ett bakslag för ambitionerna att knyta samman Öresundsregionen med Stockholm. ”Nattågen knyter helt enkelt ihop landet på ett sätt som andra färdmedel inte kan”, skriver de.

Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden, menar att frågan inte ska underskattas ur ett regionalt utvecklingsperspektiv men att det framförallt skickar fel signaler.

– Det är nästan ett fattigdomsbevis att man inte längre kan ta nattågen mellan huvudstaden och landets tredje största stad. Nattåget har varit ett utmärkt alternativ för dem som vill ha tid med familjen på kvällen och stanna komma fram utvilad tidigt på morgonen. Jag är nästan lite förbluffad över hur dåligt SJ har marknadsfört denna möjlighet.

Monika Ekström (MP) har ansvar för de interna miljöfrågorna i Region Skåne och menar att SJ:s beslut gör det svårare för medarbetarna att åka miljövänligare i tjänsten.

– Det är klart att besvikelsen är stor när man möts av detta besked. Det är ju dessutom ett beslut som rimmar illa med de miljö- och klimatambitioner som finns både på nationell och regional nivå. För Region Skånes del har vi tagit fram en ny resepolicy där vi klart anger tåget som förstahandsval framför flyget. Med detta beslut är jag rädd att fler tvekar att göra rätt val.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079