23948sdkhjf

Dråpslag för Dalatrafik

Sommarens överklagade bussupphandling i Dalarna måste göras om – så blev Förvaltningsättens dom och det upplevs som ett dråpslag för Dalatrafik, rapporterar Upphandling 24.
Det var Nobina som överklagade Dalatrafiks upphandling av busstrafik som genomfördes sommaren 2013 och där Arriva och Sambus stod som vinnare. Dalatrafik var segervissa även sedan överklagandet inkommit och reagerade nu med bestörtning när Nobina får rätt enligt domen: Trafikhuvudmannen är nu dömd till att genomföra en ny upphandling för den aktuella busstrafiken. Enligt domstolen har Dalatrafik brustit när det gäller upphandlingens konkurrensuppsökande skede genom att under processens gång ha ändrat avgörande krav i upphandlingen. Ändringar som av domstolen bedömts vara såväl många som betydande. Detta kan ha medfört skada för Nobina som för närvarande kör den aktuella busstrafiken. Om ändringar av det slag görs under upphandlingens gång borde trafikhuvudmannen ha avbrutit upphandlingen och gjort om den på eget initiativ. Nu blir det i stället Förvaltningsdomstolen som dömer Dalatrafik att göra om upphandlingen från början.

Leif Nilsson , ordförande i Region Dalarna och ytterst ansvarig för länets kollektivtrafik uppger att han är chockad till Dalarnas Tidningar. Enligt Leif Nilsson kommer det nu att bli stora problem för regionen att få ihop den nya trafiken i tid.

Förvaltningsrättens beslut kan i vanlig ordning överklagas till Kammarrätten. Huruvida Dalatrafik tänker gripa efter den möjligheten är ännu inte känt, men problemet är att den nya trafiken måste börja rulla sommaren 2014 – ännu en överklagan riskerar att sätta Dalatrafik rejält på det hala om det skulle bli bakslag även i Kammarrätten om några månader. Då blir det mycket litet tid kvar att klara en ny upphandlingsprocess.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064