23948sdkhjf

Taxikoll välkomnas av branschen

Uppgifter som skapas i taxibilarnas taxametrar ska överföras till särskilt utformade redovisningscentraler, föreslår Näringsdepartementet. Förslaget stöds av Taxiförbundet.
– Det skulle i ett slag stärka skatteverkets möjligheter att granska taxiföretagens redovisning och en gång för alla stöta bort flertalet av de oseriösa friåkarna från branschen eller tvinga dem att börja göra rätt för sig, säger Svenska Taxiförbundets kommunikationschef Claudio Skubla .

Ett antal friåkare i taxibranschen har som affärsidé att skinna kunder, hota turister och hotellpersonal och fuska med skatter, avgifter och bidrag. Enligt Skatteverket uppgår intäkter från fusk inom taxibranschen till en miljard kronor varje år.

– Sammantaget ger det taxi- och besöksnäringen dåligt rykte och riskerar att svärta ner bilden av Sverige som turist- och besöksland, säger Claudio Skubla.

Svenska Taxiförbundet har under många år kämpat för en bättre tillsyn. Nu är ett förslag från Näringsdepartementet ute på remiss där det föreslås att uppgifter som skapas i taxametern – såsom utförda transporter, tomkörning och betalning – ska överföras till särskilt utformade redovisningscentraler. För att förslaget ska få största möjliga genomslag förordas även att möjligheten att bevilja undantag från kravet på taxameter helt ska avskaffas.

– Förbundet ställer sig mycket positivt till förslaget som kommer att skapa tydliga, transparenta och likvärdiga förutsättningar för samtliga företag som vill verka inom taxinäringen, säger Claudio Skubla. Han fortsätter:

– Det skulle i ett slag stärka skatteverkets möjligheter att granska taxiföretagens redovisning och en gång för alla stöta bort flertalet av de oseriösa friåkarna från branschen eller tvinga dem att börja göra rätt för sig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109