23948sdkhjf

VW:s koncernchef förbannad över Scanias och MAN:s upphandlingsbråk

Martin Winterkorn, CEO i Volkswagen-koncernen, är enligt uppgifter till tyska Der Spiegel förbannad över att två av Volkswagen-koncernens dotterbolag – lastbils- och busstillverkarna Scania och MAN - bråkar om den stora svensk-norska försvarsordern på militärfordon till ett värde av motsvarande cirka 20 miljarder kronor (2,2 miljarder euro).
Bråket kan enligt Winterkorn leda till att upphandlingen görs om och tillfaller en annan konkurrent till Scania och MAN.

Den stora försvarsordern har tillfallit MAN, men Scania har överklagat upphandlingen. Enligt uppgifter till Der Spiegel är Martin Winterkorn jätteförbannad över detta för att han anser att Scania därmed attackerar MAN.

Scania har dragit tillbaka invändningen mot tilldelningen av kontraktet, men enligt uppgifter till Der Spiegel lär detta knappast stoppa berörda konkurrensmyndigheter från att upphandlingen ska göras om.

Tidningen Transport & Logistik iDag rapporterade i början av december om att flera lastbilstillverkare har strävat efter att vinna ett kontrakt med det svenska och norska försvaret värt 20 miljarder kronor. Bland anbudsgivarna fanns MAN, Iveco, Scania och Mercedes. Tidigt gick de båda ländernas försvarsmaterielverk (FMV/FLO) vidare med ett bud från MAN, som låg i det lägre intervallet.

Men under upphandlingens gång har MAN höjt priset med 1,5 miljarder kronor, vilket gör att lastbilstillverkares bud nu är högre än konkurrenternas. Samtidigt har försvarsmakten ändrat sig och efterfrågar nu en billigare lastbilsmodell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094