23948sdkhjf

Fler pendlar till Linköping

Arbetspendlingen till Linköping fortsätter att öka. Störst är pendlingen mellan Linköping och Norrköping, men Linköping har också en stor pendling till Stockholm.
Linköping är med sina 150000 invånare och länscentrala läge regionens naturliga pendlingsnav. Pendlingsstatistiken bygger på uppgifter från folkbokföringen och skatteverket. Genom att lägga ihop mantalsskrivningsort och förvärvsort får man uppgifterna om arbetspendling. Dessa uppgifter kommer med ett års eftersläpning och den nya statistiken som kommit efter årsskiftet avser 2012. Både in- och utpendlingen till Linköpings kommun fortsatte att öka under året. Nästan 17500 personer pendlade in till kommunen och för tredje året i rad pendlade mer än 10000 personer från Linköping för att förvärvsarbeta i en annan kommun. 2012 uppgick pendlingsöverskottet för första gången till mer än 7000 personer.

Till detta kan man lägga tidigare beräkningar från Linköpings kommuns statistik- och utredningskontor som visar att cirka 3000 personer pendlar till Linköping för att studera. Inpendlingen till Linköping uppgår därmed till cirka 20000 personer. Det gör Linköping till regionens pendlingsnav. I bifogade filer finns en sammanställning över pendling för både Linköping och Norrköping, samt en grafisk illustration. Finns under Relaterat material.

Bruttopendlingen mellan Linköping och Norrköping är 6389 personer, varav 3864 pendlar in till Linköping från Norrköping. 4127 östgötar pendlar till Stockholms län. Störst är pendlingen från Linköping till Stockholms län med 1595 personer. 1499 personer pendlar från Norrköping till Stockholm. Bruttopendlingen mellan Östergötlands län och Stockholms län är 5899 personer.

Bruttopendlingen mellan Jönköpings län och Östergötlands län uppgår till 3299 personer. Mellan Östergötlands län och Södermanlands län är bruttopendlingen 3187 personer. Observera att med bruttopendling menas summan av inpendling och utpendling.

Fotnot. Linköping är med sina 150000 invånare Sveriges femte största stad efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079