23948sdkhjf

Nya registreringsskyltarna här

Svenska registreringsskyltar för fordon fick ett något justerat utseende vid årsskiftet. Äldre registreringsskyltar kommer dock fortfarande att vara giltiga och behöver inte bytas ut.
Att registreringsskyltarna ändras är resultatet av en översyn som Transportstyrelsen genomförde under det föregående året. Målet med översynen var att se till att vi har de skylttyper som krävs i dagens trafik, att skyltarna är lätta att läsa av och att de har standardiserade mått för lägre kostnader för både medborgare och myndighet.

– Äldre registreringsskyltar kommer fortfarande att vara giltiga. Som fordonsägare behöver du inte byta ut din gamla skylt. Men om du behöver göra det har den nya skylten ett annorlunda utseende jämfört med den gamla, säger Anders Larsson , direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.

Mindre mellanrum
På de nya skyltarna har mellanrummet minskats mellan bokstäver och siffror (där kontrollmärket tidigare satt), eftersom kontrollmärket inte längre finns. Men ett visst mellanrum behövs för att registreringsnumret ska vara lätt att läsa av.

Nytt typsnitt förenklar
Även typsnittet är nytt, men förändringen är inte så stor för ögat. Det kommer till exempel att vara lättare att skilja på en nolla och bokstaven O, vilket kommer att minska antalet fel vid avläsning av hastighets- och trängselskattekameror.

Övriga förändringar i korthet
Chassinummer och fabrikatskod på skyltarna De nya skyltarna kommer att vara märkta med fordonets hela identifieringsmärkning (chassinummer) samt fordonets fabrikatskod, till exempel VO = Volvo eller SA = Saab.EU-symbol på skyltarna Nästan alla skyltar får en EU-symbol – det gäller även taxi- och saluvagnsskylt (undantagna är: beskickningsskylt (diplomat), självhäftande skylt för terrängmotorfordon, tillfällig registreringsskylt och provisorisk skylt). Ordinarie skyltar utan EU-symbol upphör Alla ordinarie registreringsskyltar kommer i fortsättningen att vara försedda med EU-symbol. Mindre MC-skyltar Den tvåradiga skylten för motorcykel- och moped klass I blir något mindre i det nya utförandet. Det nya måttet kommer att vara 170 x 150 mm. Enklare att få ”USA-skyltar” Den mindre ordinarie registreringsskylten, så kallade USA-skylt, med måttet 300 x 110 mm har hittills utfärdats i begränsad omfattning. Begränsningar kommer att kvarstå men det blir enklare att få den mindre registreringsskylten, vid till exempel ombyggnation av fordon. Tävlingsskylt – senare under 2014
Inriktningen är att en helt ny skylttyp ska införas – tävlingsskylt. Den är orange och ska finnas på rallybilar och tävlingsmotorcyklar som endast får köras på vanliga vägar i begränsad omfattning. Tävlingsskylten kan dock inte införas vid årsskiftet som tidigare aviserats. Orsaken är att förordnings-ändringar måste genomföras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078