23948sdkhjf

Gräl om nya upphandlingsregler

EU-parlamentet röstade nyligen igen nya regler för offentlig upphandling – där det bland annat krävs kollektivavtal. Men Svenskt Näringsliv avvisar den regeltolkningen.
Knappt har det nya upphandlingsdirektivet röstats igenom av EU-parlamentet förrän grälet om hur det ska tolkas är i full gång. Fackliga representanter har hurrat eftersom alla offentliga upphandlingar framöver måste säkerställa att kollektivavtal finns med – Svenskt Näringsliv gör en helt annan tolkning som går ut på det inte alls behövs något kollektivavtal.

Från Företagarna meddelas att organisationen har svårt att förstå vad som gäller, där uppfattas det nya direktivets formuleringar som oklara. Och Svenskt Näringsliv hade gärna sett att det gamla reglerna fått vara kvar.

Förändringen i den svenska praktiken kommer dock inte i år eller nästa år. Först till våren 2016 väntas det nya upphandlingsdirektivet ha malts färdigt så att de kan omfattas av svensk lagstiftning, fram till dess gäller de nu aktuella upphandlingsreglerna.

TRAFIKFORUM har som ambition att presentera hur de nya reglerna påverkar upphandling av kollektivtrafik, det redovisar vi i nummer 1 som utkommer 17 februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062