23948sdkhjf

Seko gillar sossarnas spår

Socialdemokraterna lade fram en rad förslag på hur man ska förbättra svensk järnväg 22 januari. Fackförbundet Seko välkomnar idén om ett samlat statligt ansvar.
– Järnvägens kris går ut över jobben. Såväl arbetspendling som industrins godstransporter drabbas. Det handlar om Sveriges framtid. En väl fungerande järnväg en förutsättning för att nå vårt mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, kommenterar socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven .

Socialdemokraterna föreslår att det statliga bolaget Infranord omvandlas till en underhållsenhet inom Trafikverket, och att enheten sedan tar ett samlat ansvar för allt järnvägsunderhåll. Man vill skärpa tillsynen av järnvägen, och låta Trafikverket själva inspektera säkerheten istället för att som idag låta entreprenörerna inspektera sitt arbete. Dessutom vill socialdemokraterna införa meddelarfrihet hos alla anställda, så att alla som jobbar i järnvägsbranschen kan slå larm om säkerhetsbrister.

– Det har inte direkt varit järnvägens år. Över 1 000 järnvägsanställda har varslats, flera urspårningar har inträffat och underhållspengarna tycks inte komma ut i spåret. Socialdemokraternas förslag kan leda till minskad upphandlingsbyråkrati och fler anställda i spåret. Men också till en bättre fungerande järnväg och därmed ökat tågresande, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078