23948sdkhjf

Miljonvite i svensk däckkartell

Däckföretagen Däckia och Euromaster döms till böter på 2,5 miljoner kronor för olagligt samarbete vid anbud.
Domen rör två offentliga upphandlingar som Rikspolisstyrelsen och Gästrike Inköp gjorde under 2005, och där Däckia och Euromaster kom överens om att lämna gemensamma anbud i stället för att konkurrera.

– Konkurrerande företag får inte samarbeta om de kan lämna egna anbud i samband med offentliga upphandlingar. Däckia och Euromaster hade troligen kunnat lämna lägre priser i upphandlingarna om de konkurrerat om att få leverera däck. Det är viktigt att otillåtet samarbete inte tillåts undergräva nyttan av offentlig upphandling, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

Stockholms Tingsrätt ger Konkurrensverket rätt i sak, men storleken på bötesbeloppet, eller konkurrensskadeavgiften, är bara en fjärdedel av vad myndigheten yrkat.

– Jag är nöjd med att de båda företagen nu har dömts på alla punkter. Jag hoppas också att domen bidrar till att andra företag avhåller sig från otillåtna anbudssamarbeten som gör att vi får ett sämre utbyte från våra gemensamma skattepengar, säger Dan Sjöblom.

Domen kan överklagas fram till den 11 februari.

Däckia och Euromaster är två av de största däckverkstadsföretagen som finns på den svenska marknaden. Euromaster ägs av Michelin och Däckia ägs idag av Pirelli, men ägdes 2005 av Goodyear
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063