23948sdkhjf

Mångmiljardaffär i Australien

Bombardier har slutit ett avtal värt motsvarande 17 miljarder kronor om leverans av regionaltåg och underhållsservice under 30 år med delstaten Queensland i Australien.
Avtalet har tecknats med ett konsortium där även bygg- och entreprenadföretagen John Laing, ITOCHU Corporation och Uberior ingår och är värt 4,4 miljarder australiska dollar (motsvarande 26 miljarder kronor) varav Bombardiers andel uppgår till motsvarande 17 miljarder kronor.

Bombardier ska leverera 75 sexvagnars regionaltåg, uppföra en ny depå och svara för underhållsservice under 30 år – ett helhetsåtagande från leverantören som blir allt vanligare i transportsektorn. Driv- och styrsystemen konstrueras i Västerås och kommer även i ett initialt skede att tillverkas i Sverige. Produktion och montering av tågen sker vid Bombardiers anläggning i Savli, Indien.

– Det här är ett glädjande besked för Bombardier i Sverige. Vi har kompetens i världsklass inom energieffektiva drivsystem för regionaltåg, tunnelbana och höghastighetståg – något som ger utdelning på marknader runtom i världen, säger Klas Wåhlberg , vd Bombardier Transportation Sweden.

Queensland har 4,5 miljoner invånare varav nära hälften bor i huvudstaden Brisbane.Tågen kommer att trafikera denna del av delstaten som även omfattar Gold Coast-regionen, en av Australiens mest populära turistdestinationer. Queensland Rail är en av ett antal regionaltågsoperatörer runtom i världen som har valt Bombardier som leverantör. I Europa har Bombardier levererat kapacitetsstarka och driftsäkra regionaltåg i länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och även Sverige, där regionaltågstrafiken ökat med hela 80 procent sedan år 2000.

Bombardier har producerat regionaltåg för den skandinaviska marknaden sedan 1980-talet och slutförde i hösten 2013 leveransen av sex REGINA-tåg till Västtrafik. Nya regionaltågskoncept med ännu högre kapacitet och komfort för kunder i Norden utvecklas vid Bombardiers anläggningar i Västerås i nära samverkan med tågoperatörer i Sverige och utomlands.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.052