23948sdkhjf

Nya öresuntståg till Skåne

Fyra nya Øresundståg kommer snart att rulla på den skånska rälsen. 3 februari beslutar Region Skånes kollektivtrafiknämnd att köpa in fyra nya tåg för runt en halv miljard kronor.
Resandet i Öresundstågstrafiken har glädjande nog ökat i en sådan takt att trafiken inom en snar framtid behöver förstärkning med nya tåg.

– Denna investering är mycket välkommen. De nya tågen gör att fler resenärer kan åka med kollektivtrafiken och gör det bekvämare för resenärerna, samtidigt som vi kan säkerställa god turtäthet, säger Mats Persson (FP), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Parallellt med nyinvesteringen kommer befintliga Öresundståg också att genomgå en välbehövlig uppfräschning. Denna renovering uppgår till 30 miljoner kronor. Öresundstågen utgör navet i den skånska kollektivtrafiken, men nyinvesteringen och utvecklingen av dessa tåg kompletteras just nu med nya PågatågExpresslinjer och förstärkning av regionbusstrafiken.

– Vi ser just nu en kraftig resandeökning på tågen. Den positiva resandeutvecklingen är mycket glädjande och vi har ett politiskt ansvar att främja detta på de sätt vi kan, säger Lars Johansson (M), vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Behovet för Skånes del har fastställts till fyra tåg och anskaffningen finns inarbetad i den av regionfullmäktige beslutade investeringsbudgeten 2014-2016. Fler Öresundståg krävs i takt med resandetillväxten i tågsystemet. Leveransen av de nya fordonen beräknas till 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11