23948sdkhjf

Storbråk om öresundståg

Nye danske transportministern vill stoppa Øresundstågstrafiken i Sverige för att älgkrockar försenar tågen. Utspelet får Öresundskommitten att gå i taket.
– Jag är mycket förvånad och bekymrad över hotet att bryta trafiken helt över bron, säger Öresundskomiteens ordförande Pia Kinhult om förslaget att stoppa Øresundstågens trafik i Sverige.

Det var tidigare i veckan som den danska transportministern Magnus Heunicke (S) gjorde utspel kring de danska tågförseningarna. Han menar att de till stor del beror på de svenska Öresundstågen och tog som exempel att 56 tåg blivit försenade eller ställts in på grund av krockar med älgar. Ett påstående som orsakar stor förvåning hos Öresundskomiteens ordförande.

– Jag tror att ministern har fått felaktiga uppgifter i detta fall. Just älgar utgör inte ett speciellt stort hinder för vår tågtrafik. Men jag vill understryka att vi ser mycket allvarligt på hans utspel kring att bryta trafiken över bron, säger Pia Kinhult.

Transportminister Magnus Heunickes förslag är att de danska Öresundstågen inte längre ska fortsätta till Sverige, utan i stället svänger västerut i Köpenhamn och ut på Själland. Vilket bland annat skulle skära av danskarnas möjlighet att ta tåget till Kastrup. Frågan är så pass allvarlig att Öresundskomiteen ser ett behov av att snabbt mötas öga mot öga och reda ut frågan kring tågtrafiken i Öresundsregionen.

– Vi vill bjuda in Magnus Heunicke till ett krismöte tillsammans med alla aktörer för tågtrafiken över Öresund. Just nu är behovet av ett sådant möte mycket stort. Vi måste diskutera hur vi ska utveckla trafiken över Öresund, inte hur vi ska avveckla den, säger Pia Kinhult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062