23948sdkhjf

Uppåt för Karlstadsbuss

Resandet med stadsbussarna i Karlstad har ökat åtta år i rad. 2013 uppnåddes 6,4 miljoner resor, en ökning med 3,7 procent från året innan. Marknadsandelen är nu 24 procent.
De senaste åtta åren har bussresandet i Karlstad ökat med 2,5 miljoner resor, en ökning med 64 procent.

– Det är glädjande att den positiva trenden håller i sig och att bussåkandet i Karlstad fortsätter att öka, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Maria Frisk (MP).

Stadsbussarna har nu en marknadsandel på 24 procent. Kollektivtrafikens marknadsandel totalt i Värmland är 12 procent. Sex av tio Karlstadsbor använder sig av stadsbussarna. 84 procent av kunderna uppger sig vara nöjda med kollektivtrafiken i Karlstad, enligt Svensk Kollektivtrafiks årliga undersökningar. Riksgenomsnittet ligger på 61 procent. 89 procent av kunderna var nöjda med senaste resan (riksgenomsnitt 80 procent).

När det gäller allmänhetens – det vill säga hela befolkningens - bedömning av kollektivtrafiken är 77 procent av Karlstadsborna nöjda, vilket är näst högst i landet* (riksgenomsnitt 50 procent).

Förra året fick Karlstad nya bussar med AC, WiFi, Buss-TV och fler sittplatser, vilket såväl rt-forum som TRAFIKFORUM rapporterat om. Tio av bussarna är nu ledbussar. Övriga bussar har tio sittplatser mer än de gamla bussarna. Karlstads universitet genomförde kundundersökningar före och efter bussbytet. Resultatet visar att kunderna blivit nöjdare på alla punkter. 25 procent av resenärerna har kopplat upp sig på bussens fria WiFi.

– Det känns bra att de nya bussarna blivit väl mottagna av karlstadsborna. Det bidrar till en fortsatt positiv utveckling av kollektivtrafiken i Karlstad, säger chefen för Karlstadsbuss Sören Bergerland .

Karlstadsborna gör nästan hundra stadsbussresor per person och år. Därmed är Karlstad en av de städer utanför storstadsregionerna där man åker allra mest kollektivt.

*)Norrbotten har Sveriges nöjdaste kollektivtrafikkunder enligt Svensk Kollektivtrafiks barometer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063