23948sdkhjf

öppen Skärgård i konkurs

Krisdrabbade Öppen Skärgård gick inte att rädda. Stora ansträngningar har gjorts för att rädda företaget men utan att ge resultat. Nu har styrelsen tvingats ansöka om konkurs.
– Trots intensivt arbete sedan förra våren då kontrollbalansräkning upprättades för Öppen Skärgård AB nödgas vi idag tyvärr konstatera att det inte varit möjligt att återställa balans i Öppen Skärgårds ekonomi, säger Mats Hulth , styrelseordförande i Öppen Skärgård AB.

I det rekonstruktionsarbete som bedrivits har bolagets ledning med biträde av anlitad advokatbyrå bland annat överlåtit verksamheten i Glashuset på Strandvägen i anslutning till julhelgen 2013, träffat uppgörelser om ackord med flertalet stora och små fordringsägare samt verkat för att få till stånd en skyndsam utbetalning av bolagets fordringar som ligger inom ramen för de EU-projekt som genomförts. Dessa tre steg var förutsättningen för en rekonstruktion av verksamheten.

Öppen Skärgård har bedrivit ett antal EU-projekt, som beslutats av tidigare styrelser. Villkoren för dessa vad gäller utbetalning av bidrag är bland annat att genomförande organisation kan få bidrag utbetalda från ESF-rådet efter att organisationen tillhandahållit verifikat eller annat bevis på att kostnader förenade med projekten har betalats. Detta har frestat hårt på Öppen Skärgårds likviditet och, som det sedermera skulle komma att visa sig, också påverka bolagets balansräkning negativt. Nuvarande styrelse beslutade första halvåret 2013 att bolaget tills vidare inte skulle inleda ytterligare EU-projekt.

Så sent som i december månad fick styrelsen information om att utbetalning av bidrag skulle komma att ske under januari-februari. Den 30 januari meddelar ESF-rådet det förödande beskedet att några bidrag tills vidare inte kommer att utbetalas på grund av att en förundersökning (polisutredning) pågår. Inte ens då meddelas att det rör projektet Öppen Skärgård för alla, utan detta blir formellt klarlagt först vid ett sammanträde mellan ordföranden i Öppen Skärgård och tjänstemän vid ESF-rådet som avhölls onsdagen den 4 februari.

– Styrelsen och bolagets juridiska rådgivare har vid flera tillfällen varit i kontakt med åklagaren och utredare men har inte lyckats få någon ytterligare information om vad som föranlett utredningen eftersom sekretess råder fram till dess att förundersökningen har slutförts. Det har dock klargjorts att det inte är bolaget i sig som är föremål för utredningen och styrelsen fick klartecken att fortsätta med den pågående rekonstruktionen och övrig verksamhet i bolaget, säger Mats Hulth. Han fortsätter:

– På grund av att intäkter från ESF-rådet nu har uteblivit, blir det inte möjligt att klara ackordshanteringen och det finns då ingen möjlighet att återställa balansen i bolagets ekonomi inom stipulerad tid. Öppen Skärgård ekonomisk förening har en skuld till Öppen Skärgård AB som gör att också föreningen hamnar på obestånd när bolaget begärs i konkurs. Därför tvingas nu en uppgiven och ledsen styrelse att begära Öppen Skärgård Ekonomisk förening och Öppen skärgård AB i konkurs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078