23948sdkhjf

Malmö överklagar miljözon

Malmö kommun överklagar Länsstyrelsens beslut om miljözon i Malmö. Enligt Länsstyrelsen får kommunen inte ens lägga sig i frågan, något som fått Malmö att gå i taket.
Länsstyrelsen i Skåne har fattat beslut i ett ärende gällande begäran om dispens från reglerna om miljözon i Malmö. Enligt Länsstyrelsen är kommunen inte behörig att fatta beslut om lokal trafikföreskrift i Malmö gällande miljözon. Malmö kommun menar att Länsstyrelsens slutsats är felaktig och överklagar därför Länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen.

– Vi är övertygade om att det är lagstiftarens avsikt att kommunerna ska ha befogenhet att bestämma om miljözoner. Men det är olyckligt att det finns utrymme för olika tolkningsmöjligheter. Precis som Länsstyrelsen välkomnar vi därför ett tydliggörande i frågan, säger Joakim Florén , tillförordnad chef för trafikregleringsenheten på gatukontoret. Han fortsätter:

– Det är viktigt att det är tydligt för allmänheten vilka regler som gäller. Därför är vi angelägna om att få ett beslut snarast möjligt.

FAKTA/Miljözon
Miljözon är ett område i en tätort som är känsligt för störningar och där restriktioner för trafiken kan finnas. Miljözonen syftar till att skapa en bättre luftkvalitet i staden. Malmö stad har, med stöd av trafikförordningen, bestämt vilket område i staden som ska vara miljözon.
Restriktionerna i Malmös miljözon gäller för viss buss- och lastbilstrafik, beroende på ålder och euroklass. Gränsen för miljözonen utgörs bland annat av Inre ringvägen och Annetorpsvägen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078