23948sdkhjf

Solna gillar T-banesatsning

Solnas kommunfullmäktige godkände överenskommelsen om den största tunnelbaneutbyggnaden på 40 år den 17 februari. Kommunen finansierar 2 procent av hela satsningen.
Planerna som Solnas kommunalfullmäktige gett klartecken till är den nya tunnelbanelinjen Odenplan – Hagastaden – Arenastaden. Men kommunen säger också ja till den samlade tunnelbaneöverenskommelsen. Kommunfullmäktige godkände samtidigt landstingets bidrag på 250 miljoner till finansieringen.

– Att beslutet togs av ett enigt kommunfullmäktige visar på vilken bra förhandling vi gjort och att Solna är den stora vinnaren. Linjen kommer underlätta vardagen för solnabor som redan bor eller kommer flytta in i nya bostäder längs linjen, och för alla som nu och i framtiden arbetar eller besöker Nya Karolinska sjukhuset i Hagastaden, eller Mall of Scandinavia, arenan eller något av kontoren i Arenastaden, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet innebär att Solna godkänner sin del av åtagandena i tunnelbaneöverenskommelsen, om medfinansiering på 600 miljoner kronor och 4500 nya bostäder i anslutning till de nya stationerna. Beslutet innebär också att Stockholms läns landsting bidrar med 250 miljoner till Solnas andel av medfinansieringen.

– Det är positivt att nära hälften av Solnas del av finansieringen redan är klar, genom överenskommelsen med landstinget, säger Pehr Granfalk.

Bakom tunnelbaneöverenskommelsen står staten, Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun, Järfälla kommun och Solna stad. Den totala investeringskostnaden uppgår till 27,5 miljarder kronor, varav Solnas bidrag på 600 miljoner motsvarar 2 procent. Totalt ska 78 000 nya bostäder byggas, inom ramen för överenskommelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125