23948sdkhjf

Dalarna sparkar ut Nobina

Region Dalarna låter Keolis och Sambus ta hand om länets busstrafik utan upphandling. Ordinarie upphandling är överklagad av nuvarande operatören Nobina.
Till dess att en ny upphandling är färdigställd kommer Keolis och Sambus, att från och med 1 juli 2014 och tillsvidare, bedriva trafiken. Ett avtal har slutits genom en så kallad direktupphandling, alltså tilldelning av kontrakt utan föregående annonsering. Åtgärden motiveras av Region Dalarna och Dalatrafik med att det handlar om att påverka priset positivt i stället för att tvingas fortsätta med nuvarande operatören Nobina.

Som Region Dalarna ser på saken har arbetet med upphandlingen har varit kantad av betydande svårigheter i form av otaliga överklagningar i juridiska instanser som förvaltningsrätt och kammarrätt vad gäller hela eller delar av underlaget i upphandlingen.

”Vår motpart i denna omfattande juridiska process har varit, och är, vår nuvarande samarbetspartner, Nobina AB. Långa handläggningstider i rättssystemet har inneburit handlingsförlamning och osäkerhet om fortsatta tidsramar i upphandlingsprocessen”, skriver Dalatrafik i ett pressmedelande.

”Vi ville inte att situationen skulle bli ohållbar. För att säkra trafiken och skapa trygghet för resenärer och medarbetare har nu AB Dalatrafik ingått ett avtal med Keolis och Sambus. Avtalet har tillkommit genom en ”direktupphandling” (tilldelning av kontrakt utan föregående annonsering.)
Genom dessa avtal säkrar vi kollektivtrafiken i Dalarna. Det innebär att resenärerna och våra medarbetare såsom förare, mekaniker och servicepersonal som är kopplade till uppdraget kan känna sig trygga.”

Enligt Region Dalarna har det drastiska beslutet tagits först sedan organisationens jurister ansett att det var möjligt att göra så här utan att bryta mot lagen. Så därmed tycks det bli så att Keolis och Sambus kommer att ta över regiontrafiken med buss från 1 juli i år och driva den tills vidare. Det handlar dock om en övergångslösning under en begränsad period.

Nobinas kommentar till Dalatrafiks agerande är publicerat här på rt-forum under rubriken Nobin: Följ lagen, Dalatrafik .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079