23948sdkhjf

Nobina: Följ lagen Dalatrafik!

Trots att domstol dömt ut Dalatrafiks förmåga att handla upp kollektivtrafiken tar man sig rätten att tilldela trafik efter eget godtycke – så kommenterar Nobina Dalatrafiks agerande.
Lagen om offentlig upphandling och branschrekommendationerna ska garantera att beslutsfattare upphandlar de varor och tjänster som är bäst för invånarna oavsett enskilda personers särintressen. Den lagen gäller också i Dalarna, påpekar Nobina i en kommentar till att Region Dalarna och Dalatrafik nu genomfört en rieektupphandling-

– Dalatrafik ville inför den ursprungliga upphandlingen av kollektivtrafiken inte lyssna på en hel branschs synpunkter utan genomförde den. Det fick till följd att förvaltningsrätten i december fastställde att upphandlingen gjorts på felaktiga grunder, säger Maryam Yazdanfar , kommunikationschef på NOINA. Hon fortsätter.

– Dalatrafik påbörjade då en direktupphandling som senare stoppades av förvaltningsrätten efter vårt överklagande. Vidare har man meddelat ”Dalatrafik kommer nu brett och förutsättningslöst överväga de alternativ som föreligger avseende ett säkerställande av försörjningen av allmän och särskild kollektivtrafik i Dalarna i framtiden” I strid med citatet har vi, sedan början av januari, inte erbjudits någon som helst möjlighet till dialog med Dalatrafik, trots otaliga försök från vår sida. Det är oerhört märkligt då praxis i branschen är att förlänga avtal med befintligt trafikföretag. Dessutom har Nobina erbjudit Dalatrafik att köra trafiken med hög kvalitet och attraktiva lösningar till ett lägre pris än vad Dalatrafik tidigare ansett vara en bra och accepterad prisnivå.

Att på detta sett exkludera Nobina från processen gör att upphandlingen saknar alla möjligheter att bli affärsmässig. Resultatet blir att Dalarnas skattebetalare får betala ett alldeles högt pris för kollektivtrafiken. Vi kan konstatera att en tilldelning har gjorts för att kringgå rådande avtalsstopp. Detta sker i strid mot vårt legala system, i strid mot domstolens enskilda beslut och i strid mot att Nobina som skadelidande part har rätt att få sin sak prövad, säger Maryam Yazdanfar.

Det här inlägget från Nobina är ett svar på Dalatrafiks utspel som rt-forum publicerat under rubrikan Dalarna sparkar ut Nobina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096