23948sdkhjf

Rekordostron hittat i Danmark

Världens största ostron hittat i Vadehavet utanför den danska västkusten. Ostronet mäter 35 centimeter och väger 1,62 kilo och har nu blivit införd i Guinness rekordbok.
Rekordostronet, som hittades i december 2013, är fem centimeter längre än den tidigare rekordhållaren och lika stor som en herrsko. Ostronet hittades i nationalparken Vadehavet utanför den danska västkusten förra året, men har inte förrän i dagarna äntligen utsetts till världens största.

– Vi tvivlade aldrig på att vårt ostron var störst. Men det känns bra att vi äntligen har bevis, säger Christine Ditlefsen , biolog på Vadehavscentret.

Det gigantiska ostronet, som är ett japanskt jätteostron, tros vara över 20 år gammalt. Den exakta åldern dock är inget som går att säkerställa förrän det är dött. Idag lever och trivs ostronet i fångenskap på Vadehavscentret på södra Jylland.

– Den finns i ett akvarium här på Vadehavscentret där vi matar den med växtplankton. Hittills har det gått bra och vi hoppas det fortsätter i många år, säger Christine Ditlefsen.

När ostronet väl är dött kan man öppna upp skalet och, likt som trädets årsringar, räkna hur gammalt det är. Då finns också möjligheten att se om världens största ostron även innehåller världens största pärla.

FAKTA/Ostronsafari på Vadehavscentret
Vadehavscentret erbjuder privatpersoner både möjligheten att se världens största ostron och chansen att plocka sina egna ostron i nationalparken Vadehavet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063