23948sdkhjf

Uddevalla väljer Volvos hybridbussar

Uddevalla Omnibus har köpt fem hybridbussar och fem sjuktransportbussar av Volvo Bussar. Samtliga ska drivas med biodiesel. Trafikstart är planerad till juni 2014.
– Med hybridbussarna möter vi framtidens miljökrav. Vår plan är att successivt byta ut alla våra nuvarande stadsbussar mot hybrider, säger Lars-Göran Salevik , vd på Uddevalla Omnibus.

Volvo 7900 Hybrid har nära 40 procent lägre bränsleförbrukning och ungefär hälften så stora avgasutsläpp som motsvarande dieselbuss. Som bränsle ska Uddevalla Omnibus använda förnybar RME (rapsmetylester).

– Vi har tidigare testat en av Volvos hybridbussar här i Uddevalla med väldigt positivt resultat. Nu kommer vi att gruppvis specialutbilda våra förare i att hantera de nya bussarna.

Hybridbussarna tas i trafik i mitten av juni. Samtidigt startar Uddevalla Omnibus sjuktransporter mellan Åmål och Göteborg med fem nya Volvo 9700 långfärdsbussar.

– Sjuktransportbussarna håller en hög komfortnivå och är utrustade med bland annat handikapptoalett, berättar Lars-Göran Salevik.

Trots att Uddevalla Omnibus har egen verkstad i Uddevalla har företaget valt att låta Volvo ta hand om service och underhåll av de nya bussarna.

– Hybriderna ställer särskilda krav på kunskaper inom till exempel el och batteriteknik som vi själva inte har. Sjuktransportbussarna kommer att vara baserade i Åmål, och eftersom Volvo har en verkstad där är det praktiskt att låta deras mekaniker ta hand om servicen på plats.

FAKTA/Volvo 7900 Hybrid Euro 6
• Upp till 39 % lägre bränsleförbrukning än motsvarande dieselbuss.
• 40-50 % lägre utsläpp av avgaser.
• Tyst och avgasfri drift vid hållplatser.
• Drivs med el/diesel eller biodiesel.
• Utrustad med en elmotor, batterier och en mindre dieselmotor.
• Batterierna laddas av den energi som uppstår när bussen motorbromsar.
• Elmotorn används framförallt vid acceleration från stillastående upp till 15-20
km/t.
• Volvos hybridbussar har hittills sålts i över 1300 exemplar till kunder i 21 länder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172