23948sdkhjf

Förlust för Förenade Buss

7 mars kom domen: Förvaltningsrätten i Karlstad avslår Förenade Buss ansökan om överprövning av Värmlandstrafiks upphandling av linjetrafik.
Värmlandstrafik genomför just nu en offentlig upphandling av den kommande linjetrafiken med buss. Det gäller perioden från tidtabellskiftet i december i år och tio år framåt. När anbudstiden gick ut hade anbud kommit in från Förenade Buss i Värmland, Nettbuss och Nobina. Den 30 augusti i fjol meddelade Värmlandstrafik tilldelningsbeslutet: man antog Nobina som leverantör.

Förenade Buss ansökte då om överprövning av upphandlingen. Man ville att en ny utvärdering skulle genomföras, utan beaktande av Nobinas anbud. I andra hand ville man att hela upphandlingen skulle göras om.

Godtar kvalitetsutvärderingen
Förvaltningsrätten skriver att det inte är grundpriset som prövas. Det är bara den begärda kvalitetsutvärderingen som har betydelse för utgången av målet.

Rätten bedömer att de beskrivningar av det egna kvalitetsarbetet som anbudsgivarna skulle lämna ”huvudsakligen är av sådan karaktär att de har en tydlig koppling till upphandlingsföremålet och därmed kan godtas som utvärderingskriterier. Det saknas således skäl för att ingripa mot upphandlingen på denna grund”.

Nobina är naturligtvis nöjda med domen och uttrycker sig så här i ett pressmeddelande:

7 mars kom förvaltningsrättens dom gällande Värmlandstrafiks upphandling av linjetrafiken, som Nobina tidigare vunnit. Domstolen fastställer att upphandlingen skett i enlighet med lagen. Nobina vann i höstas Värmlandstrafiks upphandling av linjetrafiken. Värmlandstrafik förväntade sig en utveckling av kvaliteten samt fler och nöjdare kunder, krav som Nobina enligt oberoende revision kan leva upp till. Vi är glada över det förtroende som visades oss.

Upphandlingen överklagades senare till Förvaltningsrätten vilket inte är ovanligt. Från Nobinas sida har vi känt en stark tilltro till vårt anbud och till Värmlandstrafiks objektiva utvärderingsmodell. Igår kom domen som fastställde att upphandlingen gjorts i enlighet med lagen. Vi kan nu fortsätta planeringen av trafikstarten enligt plan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078