23948sdkhjf

Skånsk vrede mot Trafikverket

Skånetrafiken har gått i taket efter helgens tågstopp som ställde till stor oreda i trafiken. Nu kräver skåningarna snabba åtgärder av Trafikverket för att undvika att den upprepat tågtrassel som sänker det egna varumärket.
Tågstoppet på Södra stambanan mellan Malmö och Lund i helgen fick stora konsekvenser för tågtrafiken i Skåne och ett stort antal resenärer. Bland annat tog det cirka 4 timmar innan ett Pågatåg med 150 resenärer ombord blev evakuerat via Trafikverkets försorg. Nu kräver Skånetrafiken att Trafikverkets högsta ledning agerar för att förebygga att detta inte händer igen.

– Helgens händelse påverkar så klart trovärdigheten för skånsk kollektivtrafik. Vi jobbar aktivt med att locka nya kunder att resa kollektivt och när den här typen av incidenter inträffar så drabbas vårt varumärke hårt, säger Henrik Dagnäs , trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafiken uppmanar nu alla de ca 150 resenärer som satt fast på ett Pågatåg i ca 4 timmar att kontakta Skånetrafiken för att få en extra kompensation utöver den vanliga resegarantin.

– Vi har full förståelse för att man som kund tappar förtroendet för att resa med tåg och detta är vårt sätt att kunna ge våra kunder lite extra plåster på såren. Det är oacceptabelt att behöva sitta så länge på ett tåg vid en sådan händelse, säger Magnus Andersson , affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

Skånetrafiken räknar med att helgens tåghändelse innebär ett intäktsbortfall och extra kostnader på mångmiljon belopp. Lägg därtill ett minskat förtroende för tågtrafiken i Skåne.

Skånetrafiken har sedan tidigare tagit initiativ till en kontinuerlig dialog med Trafikverket om att hitta en arbetsmodell med ekonomiska konsekvenser när parterna inte uppfyllt sitt åtagande.

- Vi kan bara konstatera att vårt arbete hittills kring denna dialog inte har gett effekt, säger Mats Persson, ordförande i kollektivtrafiknämnden och regionråd. Nu är det dags att Trafikverket agerar och tar sitt ansvar. Vi har tidigare tydligt markerat att läget har varit ansträngt i Skåne en längre tid, men nu krävs ytterligare åtgärder. Jag ser framför mig någon form av revision där vi verkligen går till botten med hur Trafikverket jobbar med sina underleverantörer vid den här typen av händelser, säger Mats Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063