23948sdkhjf

Dags för St Patricks Day

Måndag 17 mars infaller en av de mest uppmärksammade nationaldagarna i världen, nämligen den irländska St. Patricks Day som firas i en rad olika länder.
Även i Sverige finns det gott om tillfällen att ta del av den glada stämningen till exempel genom att gå med i den stora paraden genom centrala Stockholm, fira med en traditionell Guinness på en av landets många irländska pubar eller över en god middag med familj och vänner. Dagen kan också vara ett inslag för bussturister som exempelvis besöker Stockholm.

St. Patrick’s Day firas till minne av Irlands skyddshelgon St. Patrick och blev en officiell irländsk festlighet under 1700-talet. Då bryggdes även historiens första Guinness, en given dryck i firandet. Idag firas St. Patrick’s Day över hela världen och sammanlagt dricks det över 13 miljoner pints av den populära stouten. I Sverige säljs varje år fyra gånger mer Guinness än vanligt den 17 mars.

– Ända sedan jag var liten har jag gillat att fira St. Patricks Day. God mat, familj, vänner och inte minst musiken gör det till en höjdpunkt. Vi ska se till att äta gott och kanske sjunga några irländska visor hemma i Sundsvall den 17:e mars, säger Idol-vinnaren och fotbollsspelaren Kevin Walker vars pappa Patrick kommer från den gröna ön.

Grönklädd parad
Den första St. Patrick´s Day-paraden ägde inte rum på Irland, utan i USA, eftersom Irland då ännu var en del av Storbritannien. Den 17 mars 1762 marscherade irländska soldater genom New York i takt till musik. Idag är paraden en viktig del av firandet och äger rum på platser över hela världen. I Sverige avgår paraden på lördagen den 15 mars klockan 13:00 från Kungliga biblioteket i Humlegården i Stockholm till Kornhamnstorg i Gamla Stan. Där fortsätter firandet med irländsk dans, mat och musik. Paraden och firandet är gratis och öppet för hela familjen, men glöm inte att klä dig i grönt – enligt traditionen får man nypa alla som inte bär färgen.

Detta behöver alla ha koll på om de ska fira St. Patrick’s Day som en riktig irländare:
St. Patrick’s Day firas till minne av det irländska skyddshelgonet St. Patrick. En man som enligt legenden inte bara gjorde Irland katolskt, utan även jagade iväg alla ormar från landet.Den gröna treklövern är symbolen för St. Patrick’s Day. St. Patrick själv ska ha använt den för att förklara treenigheten för irländarna.Treklövern är också anledningen till varför irländarna klär sig i grönt på St. Patrick’s Day.Eftersom St. Patricks Day 2014 infaller på en måndag genomförs det huvudsakliga firandet i Sverige under helgen innan, 15-16 mars.70 miljoner människor världen över firar St. Patrick’s Day.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063