23948sdkhjf

Luther ska locka svenskar

2017 är det 500 år sedan munken Martin Luther obstruerade mot katolska kyrkan i Wittenberg. Redan pågår minnesdecenniet som ska locka kulturturister till Tyskland.
Enligt en undersökning som tagits fram av den tyska turistnäringen (maj 2011 - december 2013) valde 32 procent av de utländska besökare som gästade Tyskland att göra det för landets rika och varierade kulturutbud. Även kända personer räknas till Tysklands kulturarv, inte minst Martin Luther, teologen som initierade den protestantiska reformationen. I samband med reformationens 500-årsjubileum kommer DZT under 2017 att uppmärksamma Luther med ett temaår.

– Framstående personligheter som Martin Luther och jubileet 2017 är tacksamma utgångspunkter för att rikta världens blickar mot reselandet Tyskland. Med en rad evenemang med koppling till Luther kommer DZT att belysa olika aspekter av kulturturismen och skapa attraktiva reseerbjudanden inom kultursegmentet för olika målgrupper i utlandet, till exempel kulturintresserade och resenärer med intresse också för den inre resan, säger Petra Hedorfer , ordförande i DZT.

Av given anledning placerar DZT 2017 reformationens 500-årsjubileum i fokus för sina försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter runt om i världen. DZT kommer under året att gå ihop med samarbetspartners som samordningskontoret Luther 2017, Tysklands evangeliska kyrka (EKD), turistorganisationer i de olika delstaterna och städer runt om i landet med koppling till Martin Luther. Lutherdecenniet som sträcker sig över en period på tio år och som gick av stapeln 2008 lyfter tematiskt fram många olika perspektiv på Luthers liv och verk. Inom ramarna för denna tioåriga kampanj uppmärksammar DZT 2015 bland annat 500-årsjubileet av Lucas Cranach den yngres födelse med en rad olika specialutställningar. Bland annat kommer utställningen ”Bild och budskap – Lutherporträtt från Cranachs ateljé” att visas den 2-19 april på slottet Wartburg eller den regionala utställningen ”Cranach den yngre 2015” som visas den 26 juni - 1 november 2015 i Wittenberg, Dessau och Wörlitz.

Aktiviteterna på temat kommer att nå sin höjdpunkt med 500-årsjubileet av reformationen. Jubileet kommer att firas med kulturella och religiösa evenemang, konferenser och utställningar runt om i världen. Tillsammans med den schweiziska turistbyrån planeras gränsöverskridande rutter i reformatörerna Jean Calvins och Ulrich Zwinglis fotspår, rutter som kan marknadsföras som paket på exempelvis den amerikanska marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078