23948sdkhjf

Turistsatsning på Dalslands kanal

Ett mångmiljonprojekt med konst och vackra slussmiljöer kring Dalslands kanal ska locka fler turister till både kanalen och till Dalsland – gärna bussturister.
Totalt ska 14,4 miljoner kronor investeras via det kommunägda Dalslands Turist. Enligt vd Johan Abenius, ska det bli konstinstallationer i slussmiljöerna och konsten ska kopplas till det genuint dalsländska kulturarbet. Allt detta ska göra inte bara Dalslands kanal utan hela landskapet attraktivt för turisterna.

Dalslands kanal är annars än av de mest lockande av liknande byggnadsverk. Här finns akvedukten i Håverud, Sveriges enda och en omfattande kanalturism i form av kanotister och fritidsseglare. Under många år har det även funnits planer på att knyta samman Dalslands kanal med den norska Haldenkanalen från sjön Stora Le som har en vik in i grannlandet vid Otteid.

De planerna har dock aldrig kunnat realiseras, men samarbete med Norge och även Danmark står på agendan för Dalsland Turist: Skapandet av ett motionsevenemang under arbetsnamnet ”Nordisk Viking”. Där är det tänkt att motionärerna ska delta i tre olika evenemang för att få en utmärklese i stil med En svensk klassiker. I så fall i samarbete med Oslo Maraton och ett danskt cykellopp.

Under tiden som Dalsland Turist jobbar med att sy ihop det paketet kan bussturisterna njuta av det vackra landskapet som omger den kanske vackraste av alla svenska kanaler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19