23948sdkhjf

Bussbolag vässar flottan

Swebus moderniserar sin bussflotta genom att investera i nya bussar med större benutrymme och högre komfort.
Swebus byter ut en femtedel av sin bussflotta med åtta nya expressbussar från Mercedes. Investeringen kan ses mot bakgrund av resenärernas ökande förväntningar på komfort. Från och med 13 mars kommer de nya bussarna att sättas i trafik på linje 820 mellan Köpenhamn och Oslo.

– Vi vill möta kundens krav på ökad komfort med ökad komfort. Nu har vi gjort en stor investering och vi är rent kommersiella i en bransch där konkurrensen i mångt och mycket är samhällsfinansierad, säger Joakim Palmqvist , vd för Swebus. Han fortsätter:

– Därför är det en risk att köpa på oss de här nya bussarna. Men en medveten satsning från vår sida, vi tror att de kommer att uppskattas av resenärerna och därmed också öka antalet resande. Här finns eluttag vid varje säte och det vet jag att resenärerna vill ha, det är en viktig del av komforten att kunna använda sig av vårt fria nätverk ombord för att lyssna på musik, läsa eller till och med streama ner en film.

Tidigare har Swebus mest använt sig av Volvobussar med mittmotor. Mercedes Tourismo L har däremot motorn bak vilket gjort att tolaetten flyttat till mitten av bussen vilket enligt Joakim Palmqvist innebär att alla får närmare till den.

– Nu inleder vi en satsning på ökad komfort ombord eftersom vi vet att bekvämligheten är viktig när resenärer ska välja färdsätt. Inför valet av nya bussar testade vi att öka benutrymmet på ett par befintliga bussar och följde upp hur det påverkade reseupplevelsen. Resultatet var entydigt - med några få centimeter större benutrymme blev resenärerna nöjdare med hela sin resa, säger Swebus presschef Christel Grip .

De nya bussarna har 55 sittplatser, till skillnad från 60 platser i de äldre bussarna. Det innebär att varje passagerare får ytterligare upp till åtta centimeter mer benutrymme. Dessutom kan passagerarna närmast mittgången även flytta sin stol i sidled. Tillsammans gör detta att platsen blir upp till 20 procent större. Att benutrymmet verkligen upplevs bättre har rt-forum testat med en person på 1,95 meter som kunde sitta mycket bekvämt på alla platser. Förutom utrymmet så har även de nedfällbara borden vid varje plats fått en ny konstruktion. Det gör det lättare att få plats med datorn och minskar störningar för den som sitter framför. Det finns även tillgång till eluttag vid varje sätespar och gratis wifi.

– Det är alltså inte enbart ett ökat benutrymme ombord, utan det är flera nyheter som bidrar till att göra resan bekvämare. Det ska bli spännande att höra vad våra kunder tycker om de nya bussarna. Efter det ska vi se hur vi ska fortsätta med moderniseringen av vår bussflotta, säger Christel Grip.

Resorna med de nya bussarna är märkta med “Bra Miljöval” och samtliga platser har säkerhetsbälten. Swebus prisgaranti gäller också på hela sträckan från Köpenhamn till Oslo, där bussarna kommer att köras inledningsvis. Hållplatser på sträckan är Köpenhamn, Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Uddevalla, Tanum, Sarpsborg och Oslo.

FAKTA/Swebus nya bussar av modellen Mercedes Tourismo L
55 sittplatser ombordBenutrymme 82 cm, vilket är upp till 8 cm mer än i Swebus övriga bussarSätena närmast mittgången kan justeras även i sidled för ökat utrymme, bra för den som är både lång och bred. Alla säten har även fällbara ryggarSäkerhetsbälte på alla platserEluttag vid varje sätesparGratis wifi ombordMiljöklassad Euro 5Utrustade med säkerhetsystemet ESP som reducerar risken för sladd i kurvor och vid undanmanövrer.Utrustad med 6-cylindrig motor på 428 hk (Mercedes-Benz OM 457 LA 315KW (428 hk))Växellådan är 8-växlad Powershift (Mercedes-Benz GO 240-8 8-vxl)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094