23948sdkhjf

Kvalitetsbonus i Västtrafik

Västtrafik betalar ut sammanlagt 28 miljoner kronor till flera trafikföretag för att de uppnått hög kundnöjdhet 2013. Inom fyra av Västtrafiks bussavtal nåddes den högsta bonusnivån.
För att få kvalitetsbonus från Västtrafik måste trafikföretaget uppnå målen om kundnöjdhet som regleras i trafikavtalen. För att nå den högsta bonusnivån måste, förutom kundnöjdheten, ytterligare åtta kriterier uppfyllas. Renhet ombord på fordon och förarnas bemötande är två av dem. Som mest kan bonusen bli tre procent av hela omsättningen i avtalet.

– Vi har aldrig haft så hög kundnöjdhet i busstrafiken som under sista kvartalet 2013. Trafikföretagen har jobbat hårt och målmedvetet med kundperspektivet vilket gett resultat, säger Attila Ungvari , chef för busstrafiken på Västtrafik.

Fler bonusavtal 2014
Under 2013 hade 15 av Västtrafiks busstrafikavtal möjlighet att få kundnöjdhetsbonus. Redan under 2014 kommer den här typen av avtal bli fler. Eftersom förutsättningarna ser olika ut för bussbolagen gör Västtrafik så kallade nollmätningar för att fastställa mål för respektive trafikföretag.

Så här blev resultatet av trafikföretagens kvalitetsarbete 2013:

Bonusnivå 1
Vårgårdabuss (Vårgårda)
Keolis (Blå express, Göteborg Nordost, Härryda, Mölndal, Partille och Ö-snabben)
Nobina (Linje 24, Lilla Varholmen - Nils Ericsonterminalen)

Bonusnivå 2 (den högsta nivån)
Veolia (Göteborg Väster)
Nobina (Tvåstad och Grön express)
Nettbuss (Öckerö)

– Vi är glada för att våra kunder får uppleva en förbättrad kvalitet, samtidigt som det är roligt att konstatera att trafikföretagen tjänar på att arbeta med de här frågorna. Förarna spelar en viktig roll här och de påverkar resultatet mycket, säger Attila Ungvari.

Sammanlagt betalar Västtrafik ut 28 miljoner kronor till trafikföretagen för att de höjde kvalitetsnivån under 2013. För tåg- och spårvagnsavtalen finns inga motsvarande bonusavtal.

FAKTA/Så får man bonus
Bonusen är indelad i två nivåer. För att nå nivå 1 ska minst 85–92 procent av kunderna ha gett högsta eller näst högsta betyg för sin senaste resa. För nivå 2 ska 90–97 procent av kunderna ha gett högsta eller näst högsta betyg. Trafikföretagen ska också nå avtalade nivåer för samtliga åtta kriterier som fastslagits i respektive trafikavtal:
Bussen/spårvagnen gick enligt tidtabellFörarens uppträdande är trevligtFöraren kör lugnt och smidigtHållplatsutropet ombord fungerar braDet är rent och städat i bussen/spårvagnenDet känns tryggt ombord på bussen/spårvagnenInformationen ombord vid förseningar och stopp fungerar braFörarna på den här linjen kan svara på de frågor kunden har
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094